PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Consell aprova la llei de BPA amb la veu crítica de Víctor Naudi

El membre del grup mixt detecta indicis de possibles inconstitucionalitats en part del text

Per JOAN RAMON BAIGES

Martí conversa amb Cinca i Saboya abans de l’inici de la sessió.
Martí conversa amb Cinca i Saboya abans de l’inici de la sessió. | TONY LARA
El projecte de llei de BPA ja té rang de llei. Va rebre el suport de 26 consellers i el vot en contra dels dos membres d’SDP –grup mixt. Va ser precisament Víctor Naudi la veu més discrepant i que més va molestar el ministre Jordi Cinca, que va replicar-li que esperava un discurs més polític i menys jurídic. El polític d’SDP va centrar la seva exposició mostrant els seus dubtes per la constitucionalitat de les disposicions transitòries i addicionals. Va donar alguns exemples per resumir que «això ens porta a considerar la possible inconstitucionalitat de part del règim transitori previst i introduït, amb nocturnitat, abans d’ahir, en la darrera versió del projecte».
Però les crítiques no van quedar aquí. El conseller escaldenc va apuntar que «el Govern improvisa i no sap on va. O millor dit, que només busca salvar responsabilitats, les del Govern i les de l’INAF. Naudi es va esplaiar en aquells punts que, al seu parer, creen inseguretat jurídica i que poden fer que la celeritat que busca l’Executiu es converteixi en tardança.
Per la seva banda, Cinca va defensar les actuacions del gabinet des que va arribar la fatídica nota del FinCEN, fent un balanç positiu de la «celeritat» de com s’havien fets les coses sempre amb l’objectiu de salvar l’entitat, els dipòsits dels clients i els drets dels treballadors. Va detallar que en cas contrari BPA s’hagués quedat sense liquiditat i s’hauria vista abocada al tancament, i que alhora es va aconseguir «aturar els riscos expansius dels efectes BPA». El següent pas, segons el ministre, és detallar un full de ruta «que ens porti a la millor solució possible, evitar que falti liquiditat i que això obligui al tancament, i cal mantenir l’activitat encara que sigui amb restriccions».
El segon pas del full de ruta serà fer una «anàlisi quirúrgica de l’operativa del banc per saber quins actius són lícits». El tercer és la llei que ahir va ser aprovada per permetre optar per la venda, el fraccionament  o la liquidació ordenada. La llei contempla, tal com va assenyalar Cinca, preservar l’activitat, protegir els dipositants, que els primers perdedors siguin els accionistes, defensar els treballadors i no destinar diners públics.
Josep Pintat va fer un discurs curt i clar: «El Govern ha pres decisions que no es poden criticar ni valorar ara; cal tenir una actitud responsable i recolzar el sector bancari, els treballadors i als estalviadors». El líder liberal va dir que no compartien la gestió de la crisi ni la falta d’informació i que tampoc han rebut el full de ruta, i va trobar a faltar una taula conjunta entre el Govern, els grups i l’ABA.

suggeriments / Pere López –PS al grup mixt– es va mostrar agraït perquè s’han adoptat alguns dels seus suggeriments i es va mostrar d’acord amb el caràcter d’extrema urgència com s’ha tramitat la llei. Això sí, va reclamar la creació d’una comissió d’enquesta al Consell General. López va fer unes peticions concretes: defensar els treballadors, depurar responsabilitats i no comprometre fons públics.
Des de DA Meritxell Mateu va defensar les actuacions del seu Govern perquè la «cruesa del que ens ha caigut a sobre en obligar a reaccionar amb celeritat. Va dir que s’ha d’evitar la por a un contagi i va constatar que dia a dia la liquiditat de BPA es foni. «El que ha passat és un terratremolt per al nostre país», va indicar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT