PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’Andorra Sax Fest porta al país 50 saxofonistes de set nacionalitats

Organitzadors i participants el consideren entre els cinc millors festivals de tot el món / Tenir alhora seminaris, concurs i concerts que es podran seguir fins dissabte marca la diferència

Per IMAR MARTÍNEZ

Ernie Orts acompanyat dels músics de l’Electric Quartet durant la inauguració del festival, ahir.
Ernie Orts acompanyat dels músics de l’Electric Quartet durant la inauguració del festival, ahir. | TONY LARA
Andorra serà fins el proper cap de setmana capital mundial del saxòfon gràcies a la tercera edició de l’Andorra Sax Fest que va inaugurar el cicle de concerts ahir amb Ernie Orts Electric Quartet. La recepció es va omplir de músics, estudiants i professionals, per donar el tret de sortida. Prop d’un centenar de persones van poder gaudir de les composicions del saxofonista valencià Ernest Orts que es va mostrar entusiasmat per ser l’encarregat d’amenitzar la inauguració. Orts va destacar que «el festival és molt potent i hem decidit fer un repertori de jazz amb tocs de funky i fusió amb temes a l’alçada dels participants, amb una qualitat tècnica molt important». 
 
Només han calgut dues edicions i, això sí, molt d’esforç dels organitzadors per aconseguir situar el festival com un referent d’aquest instrument a nivell mundial i que es pretén seguir fent créixer en quant a prestigi, qualitat i quantitat d’espectadors. En aquest sentit Orts es va mostrar totalment d’acord en afirmar que està «segur entre els cinc millors festivals del món» i va destacar la barreja que el caracteritza i que fa que sigui alhora festival, seminari i concurs «donant-li molt de renom». 
 
Orts també va lloar la tasca dels organitzadors per enaltir el saxo, un instrument amb un número de seguidors limitat però fidels. Un dels creadors i ànima de l’Andorra Sax Fest, Efrem Roca, va afirmar que el saxo és «l’instrument més proper a la veu humana a nivell de so i això fa que sigui un dels més interessants per al públic». 
 
La rebuda oficial dels 50 saxofonistes que participaran al II Concurs Internacional Saxòfon Andorra es va fer al Centre Cultural la Llacuna, un dels espais cedits pel Comú d’Andorra la Vella on s’hi faran tots els workshops o tallers. Entre els concursants n’hi ha de fins a set països diferents: Espanya, França, el Japó, la Xina, Corea del Sud, Itàlia i Ucraïna, fet que demostra la rellevància que està adquirint el festival. De tots ells només els sis finalistes rebran premis, un total de 8.000 euros en material, destacant el saxofon de la casa Selmer que s’endurà el primer classificat valorat en uns 6.000 euros. 
 
La primera fase se celebrarà demà a partir de les 9.00 hores i d’ella en sortiran els 15 semifinalistes. La segona es farà el divendres també a partir de les 9.00 hores. La final serà el plat fort de l’esdeveniment, i se celebrarà el dissabte a partir de les 17.00 hores al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Els finalistes estaran acompanyats per l’ONCA i els organitzadors esperen omplir les 900 localitats de la sala. Totes les fases seran d’entrada lliure i es podran seguir per streaming des de la pàgina web del festival. Tot i que l’Andorra Sax Festa ha crescut, es manté un pressupost total de 60.000 euros, molt similar al de l’any passat. 
 
Workshops i concerts / A més del concurs i els fins a set concerts, els workshops també han incrementat la seva presència. Avui a partir de les 15.00 hores serà el torn del quiropràctic, on es donaran les claus als saxofonistes per entendre com la salut de la columna vertebral pot afectar al rendiment i el benestar general, i què cal fer per evitar problemes majors. Anirà a càrrec del doctor en quiropràctica Patrick McMahon. Després, a partir de les 16.30 hores Chrisptophe Grèzes exposarà les darreres novetats de la casa Selmer París. 
 
Els concerts començaran a partir de les 18.00 hores al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Els primers seran Dúo ÁniMa, format  per Aniana Jaime Latre i Mariano García, intèrprets de reconegut prestigi i professors del Conservatori Superior de Música d’Aragó. Després, a les 21.00 hores, serà el torn pels joves genis de Quatuour Morphong & Especial Guests. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT