PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Martí es trasllada a la Clínica Pasteur de Tolosa per sotmetre’s a una endoscòpia

El cap de Govern serà intervingut demà pel seu càlcul pancreàtic

Per EL PERIÒDIC

Actual cap de Govern del Principat, Antoni Martí.
Actual cap de Govern del Principat, Antoni Martí. | TONY LARA
L’actual cap de Govern, Antoni Martí, serà traslladat durant aquest dimecres a la Clínica Pasteur, a Tolosa, on dijous se li aplicarà una tècnica endoscòpica per a l’extracció del càlcul del conducte pancreàtic, que va provocar l’ingrés de Martí a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell diumenge passat degut a una inflamació al conducte pancreàtic derivada d’aquest. 
La tècnica endoscòpica que se li realitzarà al cap de Govern no es duu a terme a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, per això és necessari i indispensable el trasllat de Martí. Per poder realitzar la prova, però calen uns anàlisis i diagnòstics previs que en confirmin la seva execució. 
 
Doncs dimarts al matí, es van realitzar al cap de Govern, les proves adients que indicaven que aquests estava estable i, un cop controlada la fase aguda, es podia procedir a l’extracció del càlcul. 
Durant l’hospitalització i absència d’Antoni Martí a Tolosa, l’actual ministre de finances, Jordi Cinca, assumirà les funcions de cap de Govern, tal com ho preveu la Llei establerta pel Govern. S’espera però que amb les mesures terapeútiques establertes, Martí es recuperi i torni a un estat de salut estable.
 
Evolució del càlcul de martí / El Cap de Govern va ingressar d’urgència mèdica el passat diumenge dia 5 entre les 15 i les 16 hores de la tarda a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Després de l’ingrés, l’hospital va diagnosticar que es tractava d’un càlcul en un conducte pancreàtic, una afecció similar a una pedra al ronyó però, en aquest cas, al pàncrees. I aquest, li va provocar una inflamació de dita víscera. Després d’estabilitzar el cap de Govern, la seva situació clínica era moderada i des de l’Executiu es confirmava diumenge al vespre que Martí es trobava amb plena consciència i en exercici de les seves funcions. Dos dies més tard però, el Govern va enviar un comunicat informant sobre que Marti havia de ser traslladat a la Clínica Pasteur de Tolosa. 
 
Prova endoscòpica / L’endoscòpia és una tècnica diagnòstica, utilitzada principalment en medicina, que consisteix en la introducció d’una càmera o lent dins d’un tub o endoscopi a través d’un orifici natural, una incisió quirúrgica o una lesió per a la visualització d’un òrgan buit o cavitat corporal. 
El terme pròpiament s’empra per assenyalar l’estudi que es realitza al tub digestiu amb ajuda de la introducció d’un tub flexible que disposa d’una càmera a l’inici; i n’hi ha de dos tipus; l’endoscopi de fibra òptica i el videoendoscopi. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT