PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern atorga 12,9 milions a empreses amb fons bloquejats a BPA

L’atur creix en sis persones el darrer mes però segueix la tendència interanual a la baixa per 22è mes consecutiu

Per Marisa da Costa

El cap de Govern en funcions i ministre portaveu, Jordi Cinca, durant la intervenció posterior al Consell de Ministres desenvolupat ahir.
El cap de Govern en funcions i ministre portaveu, Jordi Cinca, durant la intervenció posterior al Consell de Ministres desenvolupat ahir. | Tony Lara
Quan tot just han passat dues setmanes d’ençà l’aprovació del decret que permet dotar de crèdit les empreses amb fons bloquejats a Banca Privada d’Andorra (BPA), l’Executiu ja ha rebut més d’una cinquantena de sol·licituds per un import global de 17.811.000 euros. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va presentar el primer balanç de la mesura a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres ordinari amb què s’inaugura una legislatura prematura. La mateixa intervenció va servir per oferir les xifres de les darreres dades sobre l’atur –incrementat en sis persones l’últim mes– i les adjudicacions cedides arrel del programa d’ajuda per a la compra de nous vehicles menys contaminants.
 
Línia de crèdit/ Ja són 36 les peticions de línia de crèdit que han rebut el vistiplau per part del Govern i que percebran, en total, 12.921.000 euros dels 30 milions desbloquejats per a una primera fase d’urgència habilitada per atendre les empreses que es van veure afectades per les restriccions a les que s’està veient sotmesa BPA i que impedeixen desenvolupar l’activitat quotidiana dels professionals. Aquestes corporacions ja disposen «de l’aval del Govern per tal de poder fer normalment les seves transaccions internacionals i tenir la possibilitat d’obrir comptes forans o bé per obtenir diners de crèdits atorgats pel propi Govern mentre els seus comptes no tinguin la possibilitat d’operar». Fins ahir, 55 grups s’havien acollit a la normativa, dels quals 11 van ser denegats perquè «no responien a l’esperit del decret i demanaven una línia de finançament més enllà de la que ja tenien a l’entitat», va explicar Cinca, que va recordar que «la voluntat és que les persones que tenien liquiditats a BPA que ara no poden utilitzar perquè els seus fons estan bloquejats, tinguin alternatives». El Govern fa una «valoració positiva» d’un decret d’urgència que evoluciona «amb diligència i celeritat». Entre avui i demà es resoldran les vuit sol·licituds en espera, a les que es preveu que se’n sumin altres els propers dies, una tendència «que anirà a la baixa».
 
Dades sobre l’atur/ El nombre de desocupats es va veure incrementat en sis persones el darrer mes. Són 623 els inscrits al Servei d’Ocupació a l’espera de trobar una plaça professional, una dada que Cinca va etiquetar d’elevada en relació a un «país tant petit» i, per tant, un sector en què l’excònsol de la capital, Rosa Ferrer, haurà de treballar des del ministeri de nova creació que ara encapçala, de Relacions Institucionals, Afers Socials i Ocupació del Principat d’Andorra. Tanmateix, el nombre d’aturats és un 29,4% més baixa que la del març del 2014; aquest és el 22è mes consecutiu de descens interanual, al que cal sumar els 366 llocs de treball que s’ofereixen des del Servei.
 
Pla engega/ El passat 19 de febrer el Consell de Ministres va aprovar, després de sotmetre-la a diversos canvis que disminuïen les dotacions en considerar que «l’activitat s’ha accelerat de nou», la segona edició del programa Engega 2015, amb què se servia a l’objectiu d’augmentar les vendes d’automòbils, un sector greument afectat per la recessió econòmica. 
 
Poques setmanes després de la nova posada en marxa de l’incentiu per al desballestament de vehicles antics a condició d’adquirir-ne un de nou o d’ocasió de baix nivell contaminant, ja són 54 les peticions aprovades. El Govern dota amb mil euros els sol·licitants, als que cal sumar una mateixa quantia provinent dels concessionaris. La majoria d’ajuts, 49, estan dirigits a turismes,  els cinc restants són per a l’adquisició de camionetes i furgonetes.
 
Comissió Tributària/ El darrer dels punts del dia tractat ahir per la trobada de ministres va ser el decret de nomenament dels membres de la Comissió Tècnica Tributària. Jordi Cinca en formarà de nou part amb les seves competències reduïdes com a Ministre de Finances. Albert Hinojosa seguirà assumint la direcció del departament de Tributs i de Fronteres, Jordi Casadevall tindrà el lloc de secretari general del Govern i, per últim, Josep Xavier Jiménez serà director adjunt d’Inspecció Tributària. Com fins ara, la comissió es reunirà mensualment.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT