PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Vida després de l’ACB

Els jugadors que van abandonar al mercat d’hivern el MoraBanc estan sent importants als seus equips

Per JOAN JOSEP BLASCO

Román Martínez, amb el Soles de Mexicali, s’ha proclamat campió de lliga.
Román Martínez, amb el Soles de Mexicali, s’ha proclamat campió de lliga. | Producciones Malta
No tot s’acaba a l’ACB. Jugar-hi és sens dubte un somni per a molts. Deixant a banda el que significa formar part d’una de les franquicies de l’NBA, la Lliga Endesa és la competició de referència. Al continent europeu és la més competitiva. A deixar-la, si no és per provar l’aventura d’Estats Units, a ningú li agrada esportivament parlant. A nivell esconòmic és un tema a part. Tot jugador s’ha de buscar la vida i molts ho fan emigrant. Quatre que van iniciar la temporada al BC MoraBanc Andorra van deixar l’equip a meitat de curs i estan contiuant les seves carreres lluny de la l’ACB, on s’estan mostrant més determinants que en el seu pas pel Principat en els pocs mesos que van ser-hi.
 
El club ja no es comptava amb els seus serveis i va decidir retornar a l’equip on hi havia estat prèviament, el Soles de Mexicali. Román Martínez al seu país va tornar a la seva millor versió i s’acaba de proclamar campió de la lliga mexicana, després de superar al Pioneros de Quintana Roo per 4-1 en la final dels play-off del campionat. En el partit decisiu l’ex jugador del MoraBanc va anotar divuit punts. En aquesta final va promitjar 11,2 punts, 3,4 rebots i una valoració de 11,8 en els cinc enfrontaments de la sèrie. A la Lliga Endesa en onze jornades va ser de 3,3 punts, 2,1 rebots i 1,1 de valoració. Al febrer Martínez va participar al Juego de las Estrellas, l’All-star de la lliga mexicana. Allí va mostrar la seva punteria, que el va portar al Principat, adjudicant-se el concurs de triples.
 
Després de quedar-se sense espai a la plantilla un cop recuperat Víctor Sada, Carles Bivià va haver d’acceptar que es fes efectiva la clàusula que tenia al contracte per acabar amb la seva vinculació. Sense opcions de quedar-se a la Lliga Endesa va decidir fer les maletes cap a Veneçuela, per fitxar pel Toros d’Aragua, dirigit pel català Ricard Casas. Només amb tres entrenaments a l’esquena amb el seu nou equip li tocava debutar, i va ser decisiu, aconseguint la cistella de la victòria. A 1,6 segons per al final de la primera pròrroga va encistella un triple que servia per aconseguir la victòria sobre el Cocodrilos de Caracas per 82-84. En total va sumar en la seva estrena dotze punts, dues assistències i quatre rebots.
 
«Si hi penso, no hauré fet moltes cistelles guanyadores. Alguna n’he fet, però no soc cap especialista. A mi m’agrada més crear per a que d’altres finalitzin», exposava Bivià a la premsa veneçolana després del matx. El valencià s’ha hagut d’adaptar ràpidament als seus companys i al joc del Toros, que ocupa la setena posició de la taula classificatòria, d’un total de 10 conjunts que conformen la competició.
 
Qui va deixar el club per raons econòmiques, més que no pas esportives, va ser Kaloyan Ivanov. El contracte que li oferia el Trabzonspor no el podia rebutjar. El seu nou equip està mancat de regularitat. Ocupa l’onzena plaça. Després de sumar cinc derrotes seguides, es va imposar a la sempre complicada la pista del Galatasaray, un equip que ha anat perdent efectius per falta de liquiditat des de que va iniciar-se la temporada. Un d’ells, Nathan Jawai, que ara es troba al MoraBanc. El búlgar acumula nou enfrontaments i té un balaç de tres triomfs i sis derrotes. En aquestes jornades té una mitjana de 10,8 punts per matx i 20.53 minuts. La seva millor actuació va ser contra el Besiktas, on va anotar vint punts, que van servir per assolir una de les victòries.
 
L’únic dels quatre que va deixar el MoraBanc en el mercat d’hivern i que es va quedar a jugar a Espanya va ser Asier Zengotitabengoa. L’aler basc no va tenir cap oportunitat a l’ACB. Tot i tenir contracte en vigor, el club el va convidar a marxar a l’estiu. El jugador va decidir operar-se i després d’un llarg període de recuperació un cop va tenir l’alta, Peñarroya no va comptar amb ell, com a mesura de pressió per a que canviés d’aires. Finalment es va decidir i acceptar l’oferta provinent del Ford Burgos. El conjunt castellà ha rebifat després d’un primer tram de temporada dubitatiu. Es troba líder de la LEB Or i en plena ratxa de resultats, amb dotze victòries consecutives, aconseguint igualar el seu rècord de triomfs seguits.
 
Falten dues jornades per concloure el campionat i superen per una victòria al segon classificat, el Ribeira Sacra Breogán Lugo. Els castellans, un temporada més poden assolir l’ascens, que ens anys anteriors consecutivament no s’ha fet efectiu als despatxos per temes pressupostaris. Zengotitabengoa, mancat de forma i de ritme de competició al començament a Burgos després de passar quasi mig any aturat a causa de la lesió, ha disputat fins ara nou partits, amb una mitjana de 16,28 minuts per enfrontament i 5,8 punts.
PUBLICITAT
PUBLICITAT