PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Aprendre el que significa el rugbi des de l’escola

World Rugby desenvolupa a Andorra el seu programa ‘Get into Rugby’ per donar a conèixer l’esport de l’oval

Per JOAN JOSEP BLASCO

Gorrotxategi va fotografiar els participants en la formació.
Gorrotxategi va fotografiar els participants en la formació. | Tony Lara
El rugbi és un esport fortament arrelat en alguns països, però en d’altres la seva presència és merament anecdòtica. La federació mundial n’és conscient, i en aquest sentit treballa per fer créixer el coneixement al voltant del món de l’oval, començant pels mes joves. A Andorra el programa per desenvolupar-lo també es posa en marxa.
 
Get into Rugby és una inicitiva de World Rugby en el que es convida a les federacions d’Europa que implementin als centres escolars de primària i secundària formació de l’esport de l’oval entre els seus alumnes, sense diferenciar entre nens i nenes. I Andorra forma part del projecte, on hi participen actualment quaranta de les 49 federacions del Vell Continent. Aprofrintant la disputa del Campionat d’Europa sub-18 es troba aquesta setmana al Principat José Miguel Gorrotxategi, director del programa a Europa. «Fa dos anys World Rugby va veure que molts països tenien iniciatives molt bones però no es coordinava a nivell mundial», assenyala, pel que van arrencar la iniciativa «amb un fort enfocament a través dels valors que aporta i l’educació».
 
Davant la diversitat de realitats existents, es dissenya un pla de treball amb les singularitats de cada país, amb paràmetres com la tradició rugbística existent i el nombre d’habitants. A Andorra va dirigit als tres sistemes educatius i «en dos anys volem crear un nombre sostenible de formadors. Els expliquem la importància de la seva actitud i la forma d’ensenyar, que el nen el diverteixi». Ahir van realitzar treball tan pràctic i tèoric. Compten amb recursos online i «és molt important que es registrin les activitats i poguem comprovar el nombre que es realitzen i amb quina qualitat». El rugby flag és una part important d’aquest projecte.
 
La intenció del programa és la de «deixar de tenir por al rugbi», tant el propi infant com els pares, perquè «formar part d’aquest esport pot fer millor al fill, per a que aprengui valors tant importants com són el sacrifici, l’honestedat i el companyerisme». Perquè a pesar dels cops que es reben, no es tracta d’una disciplina violenta: «Que un nen jugui i es faci mal és bo. És l’evolució de l’ésser humà. Ha d’afrontar dificultats i superar-les». Amb Get into rugby «el primer objectiu és que cada cop més gent conegui el rugbi a Europa encara que no juguin. El segon és que també el practiquin». Es tracta de formar persones i «l’escola és el millor lloc per aprendre a ser millor ciutadà el dia de demà».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT