PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Coscubiela demana més complicitat amb els fronterers

El diputat creu que l’incident del BPA és una oportunitat per posar-hi ordre

Per JOSEP ROMERO

Al mig, Joan Coscubiela, entre Laura García i Jordi Pintó, de la candidatura Entesa per la Seu.
Al mig, Joan Coscubiela, entre Laura García i Jordi Pintó, de la candidatura Entesa per la Seu. | EL PERIÒDIC
El diputat al Congrés dels diputats per Iniciativa per Catalunya-Verds, Joan Coscubiela va fer una crida al govern espanyol per tal que aprofiti la crisi del BPA per donar un pas endavant i  no perdre «una gran oportunitat» per tal d’exigir una vegada més «posar ordre» a la situació dels més de 3.500 fronterers que travessen habitualment la frontera del riu Runer. Durant l’acte de presentació de la candidatura d’Entesa per la Seu dijous passat, Joan Coscubiela va assegurar que pel govern d’Andorra aquests treballadors representen un «autèntic xollo» perquè estan inclosos en un règim territorial  que seria  una cosa semblant a «una mena de zona franca». 
 
Al respecte no es va mostrar massa optimista davant el fet que l’executiu posi fil a l’agulla  per fixar unes bases fermes encaminades a millorar les condicions del col·lectiu. Coscubiela va acusar al govern espanyol de «manca de voluntat política per abordar amb rigor» les distorsions que en moltes ocasions es generen. A més va afegir que malgrat algunes promeses d’alguns dirigents vinculats al govern del Partit Popular, no creu que  Rajoy estigui  predisposat a  introduir canvis en el Conveni Trilateral firmat en el seu dia amb el Principat per tal que els fronterers tinguin les mateixes condicions per accedir als permisos de treball com passa actualment amb els residents espanyols i francesos. 
 
PACTE IMPLÍCIT / Coscubiela també es va referir a «un possible pacte implícit» a partir del qual el govern espanyol no exigiria a l’executiu andorrà el que li hauria d’exigir a canvi que «el Principat continués jugant la seva funció de netejadora de diners». Una situació que, segons va dir, cal corregir partint d’una «situació d’anomalia que s’ha d’abordar si Andorra vol normalitzar la seva situació». 
En aquest context el dirigent d’Iniciativa per Catalunya va manifestar que les eleccions municipals del proper 24 de maig són un bon punt de sortida per poder recuperar l’estat social  davant «els atacs brutals» que ha rebut per part del Partit Popular durant els seus més de tres anys de mandat. 
 
Coscubiela va elogiar el paper jugat per part dels ajuntaments que, en moltes ocasions, han actuat com a autèntiques «xarxes de protecció» davant les agressions patides. 
El mandatari, va ser a La Seu per tal de donar suport a la candidatura d’Entesa per la Seu que aplega diferents formacions  i moviments associatius, entre ells, Iniciativa per Catalunya-Verds i Podem, encapçalats per l’actual regidor municipal a la capital alturgellenca, Antoni Vinyals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT