PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La qualitat de tabac serà inferior respecte a la temporada anterior

La classificació de la collita final, que finalitzarà la setmana vinent, estarà sobre els 250.000 quilograms

Per JOSEP ROMERO

Dues persones treballen en les tasques de collita de tabac, l’estiu passat, als cortals de Sispony a la parròquia d’Ordino.
Dues persones treballen en les tasques de collita de tabac, l’estiu passat, als cortals de Sispony a la parròquia d’Ordino. | TONY LARA
Sant Julià de Lòria ha estat la primera parròquia del país que aquesta setmana ha  donat el tret de sortida als treballs de classificació del tabac que de manera gradual s’aniran estenen a la resta del territori, en una campanya que es previst que finalitzi a mitjans o finals de la setmana vinent. Segons les previsions de l’Associació de Pagesos i Ramaders,APRA, s’estima que el final del procés, que es va iniciar a l’estiu amb la collita de les fulles als diferents conreus del Principat, s’acabi amb un total de 250.000 quilograms aptes per la seva venda. 
 
Tot i que les pedregades van impedir en general aconseguir una alta qualitat del producte, el president de l’APRA, Xavier Coma, es va mostrar esperançat que «la temporada sigui millor que l’anterior», si més no pel que respecta a les quantitats recollides. Les primeres estimacions als conreus lauredians confirmen que la qualitat serà inferior als dels anys precedents, per la qual cosa s’espera una major qualificació del tabac en les parròquies altes, que no es van veure tan afectades pel factor metereològic. Justament el bon temps en aquests territoris va fer que la majoria dels productors avancessin enguany la collita per por a que arribés alguna pedregada que hagués fet malbé el tabac quan la fulla estava en el seu millor moment.
 
ELS PRIMERS TREBALLS / Tot i que les feines de classificació, consistents en l’anàlisi de la qualitat,  es fan a totes les parròquies, la de Sant Julià ha estat la primera en començar ja que és que la tradicionalment aporta la major part de la producció tabaquera del Principat. Coma va avançar que els resultats finals de la temporada es coneixeran abans de finals de mes. 
Si les previsions es compleixen el tabac ja seleccionat es vendrà a l’Associació de Fabricants de Tabac d’Andorra que a la vegada ho enviarà a la localitat francesa de la regió aquitana de Sarlat. Després anirà als Estats Units on es comercialitzarà com a tabac de mastegar. Coma va indicar que malgrat el que es pugui pensar, les tasques de producció de tabac es perllonguen durant tot un any.  
A mitjans del mes de març es planten les llavors i a finals del maig es preparen les terres. Durant l’estiu es fa la recollida, fulla per fulla ,i en funció de l’extensió del terreny i de la mà d’obra existent la collita pot durar entre 10 i 12 dies. Una feina prèvia que s’inicia sempre amb el tall de la flor de la planta dels camps.
Posteriorment es deixa assecar fins a l’abril quan es procedeix a la seva classificació de qualitat. El tabac es cataloga en funció del grau d’incidència de la pedra sobre la fulla, és a dir, si va del 10 al 30%, del 40 al 60% o del 60 al 90%. Les tasques de catalogació s’allarguen habitualment uns deu dies més, i en cada jornada s’analitzen uns 25.000 quilograms de tabac.
 
PROCÉS / Les fulles de tabac són fetes assecar, o naturalment, posant-les al sol o penjant-les en locals prou airejats, o bé artificialment, en assecadors. Després d’una primera selecció, els manats de deu a cinquanta fulles són sotmesos, d’acord amb la qualitat i amb el producte que es vol obtenir, a una fermentació més o menys moderada. 
La fermentació més activa consisteix a reescalfar les fulles fins a uns 55 °C, operació en què perden una part de la nicotina. Les fulles destinades a rapè, és a dir, a tabac en pols per ésser inhalat, són remullades en salmorra, tallades a tires i deixades fermentar uns quants mesos, després dels quals són reduïdes a pols i fermentades novament. El tabac de mastegar és elaborat sotmetent les fulles a un bany de salmorra i, a continuació, a un bany de suc de tabac salat; posteriorment són comprimides fortament en premses hidràuliques per tal que perdin l’excés de líquid. 
Els tabacs de fumar són preparats de diverses maneres, segons el gust que han de satisfer, però solen consistir en mescles de diferents tabacs, tractats de maneres també diferents. Els tractaments solen consistir en una o diverses humectacions en calent, a temperatures decreixents, i a una torrefacció posterior, i, eventualment, a tractaments per a llevar-ne la nicotina. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT