PUBLICITAT

Andorra La Vella

26 casos de tos ferina en cinc anys, vuit d’ells detectats des del gener

La malaltia bacteriana està rebrotant a tot el món i pot ser mortal per als infants

Per E. J. M.

Una infermera subministra una vacuna a un pacient.
Una infermera subministra una vacuna a un pacient. | EDUARD COMELLAS
En les societats amb accés a la vacunació, la tos ferina era una de les malaties gairebé eradicades, però, malauradament, des de fa uns anys ha reemergit i s’han detectat brots importants. A Andorra no hi havia casos registrats de tos ferina fins a l’any 2010 –això no vol dir que no n’hi hagués hagut cap, sinó que no hi havia estadística o no s’havien diagnosticat– però des de l’any 2011 ja s’han comptabilitzat 26 persones afectades. Dels 26 casos, vuit d’ells han estat detectats durant el primer trimestre de l’any.
La cap d’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, va detallar ahir que el 2011 es van tractar sis casos; el 2012, cinc; el 2013, sis; el 2014, només un, i enguany, vuit. Vidal va puntualitzar que «cap cas ha estat en una dona embarassada, però sí n’hi ha hagut en infants». La responsable de salut va considerar que «actualment es fan millors anàlisis per detectar-ho i, potser, fins ara hi ha hagut casos de tots ferina que havien passat desapercebuts». «Quan tenim sospistes d’un cas», va afegir Vidal, «fem un estudi dels contactes de l’entorn del pacient per evitar el contagi i/o detectar nous casos». La tos ferina està rebrotant a tot el món, «també s’han donat casos de reaccions a les vacunes», va aclarir. 
 
«La tos ferina no és una malaltia de gravetat», va explicar, «però en menors d’un any pot provocar complicacions molt greus». La vacuna no es pot subministrar a partir dels dos mesos de vida del nadó, «per això es vacunen les dones gestants, perquè transmetin anticossos via placenta. Garantim una doble protecció, la de la mare i la del nounat», va exposar Vidal.
 
La vacuna de la tos ferina és l’anomenada dTpa (que preveu contra la diftèria, tètanus i tos ferina o pertussis acel·lular), se subministra a qualsevol Centre d’Atenció Primària, sempre amb recepta mèdica, i durant l’últim trimestre d’embaràs, concretament entre les setmanes 27 i 36 de gestació, «perquè en el part la mare transmeti un alt nivell d’anticossos».
 
QUÈ ÉS LA TOS FERINA / La tos ferina és una malaltia altament contagiosa provocada pel bacteri Bordetella pertussis. La característica de la malaltia és una tos severa seguida per una inspiració que sona com un crit agut –en el cas d’infants i nadons– i no és habitual que afecti adults. 
A escala mundial, s’estimen entre 30 i 50 milions de casos de tos ferina i unes 300.000 morts anuals, esdevenint una de les causes principals de morts evitables per vacuna a escala mundial. La majoria de les morts ocorren en infants joves bé sense vacunar o sense completar les dosis vacunals: fan falta tres dosis de la vacuna per a la protecció completa contra la tos ferina. Un noranta per cent de tots els casos ocorren en el món en vies de desenvolupament. 
A Andorra la vacunació contra la tos ferina és ja una nova recomanació per a les embarassades. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT