PUBLICITAT

Andorra la Vella

Guanyen els llibres d’història

El record de l’ex síndic general d’Andorra, Francesc Cairat, se situa com el llibre més venut // Xavier Bosch, Albert Espinosa i Maria Dueñas completen el podi de les obres estrangeres

Per IMAR MARTÍNEZ

Un nen amb el llibre infantil ‘Alarma a la granja’ a les mans davant d’una parada de la plaça del Poble, ahir.
Un nen amb el llibre infantil ‘Alarma a la granja’ a les mans davant d’una parada de la plaça del Poble, ahir. | TONY LARA
Com s’esperava, els autors andorrans van ser els grans protagonistes de la Diada de Sant Jordi que es va celebrar ahir. Sobretot aquells que van deixar a una banda la fantasia i es van centrar ens explicar vides reals. Conèixer la història del país va quedar clar que és una prioritat per als lectors andorrans.
 
El gran vencedor en quant a ventes va ser El síndic Cairat. El meu padrí, escrit per la néta del mateix, Maria Teresa Cairat. Els exemplars del llibre editat per Editorial Andorra es van esgotar a totes les parades i fins i tot, en algunes, abans de les 13.00 hores ja no en tenien. La vida de Francesc Cairat Freixes és una part molt important de la història d’Andorra, i és que 24 anys de síndic general, entre 1937 i 1961, donen per molt. La simbiosi entre l’escriptor andorrà Antoni Morell i el qui va ser bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra Joan Martí Alanis va generar un altre dels llibres més venuts: El llarg camí d’un home bo. L’obra, editada per ANM Editors, recull l’episodi en el que Morell, a finals dels anys 90, va entrevistar a Martí per descobrir-ne alguns dels secrets més íntims. 
 
Fora ja de la categoria de llibres per conèixer la història, Flaixos de llum blanca, de Pilar Burgués, va ser un dels més venuts. L’autora es va passar tot el matí a la parada d’Editorial Andorra signant llibres i les cues es van repetir mentre el temps va respectar la Diada. Burgués recull en 34 relats els darrers 15 anys de la seva vida en els que ha hagut de lluitar contra un dura malaltia. Això sí, l’humor i el positivisme no hi falten. 
 
Gabriel Fernàndez va ser un dels últims en presentar el seu llibre on parla sobre com la tossudesa del president del BC MoraBanc Andorra, Gorka Aixàs, va aconseguir retornar a l’equip de bàsquet a l’ACB en 10 anys. Va entrar amb força i es va situar també, segons els venedors que ahir omplien la plaça del Poble, entre els més venuts. 
 
Iñaki Rubio i L’altre costat del mirall, Teresa Colom amb La senyoreta Keaton i altres bèsties o Jordi Planellas i la Història digital de Catalunya van sumar-se a la llista també dels més venuts en un Sant Jordi més que notable per als autors i editorial del Principat. Des de les diferents llibreries també van destacar l’increment de venda de llibres infantils, amb les novetats de l’Editorial Andorra (Entre pans i Alarma a la granja) com a principals èxits. 
 
Llibres forans / Entre els llibres d’autors de fora del país tampoc hi va haver sorpreses i els clars vencedors segons els llibretes van ser El món blau: estima el teu caos, d’Albert Espinosa, i Algú com tu, del periodista català Xavier Bosch. D’el primer encara se’n podien trobar alguns exemplars a última hora de la tarda, però del segon es van esgotar les existències a totes les parades. L’escriptora Maria Dueñas amb Destino, la Templaza es va situar també en el top tres de vendes. Com a dada curiosa, Entrenamiento para la Ultra Trail, d’Eduard Barceló, va arrasar a la parada de Llibre Idees.
 
A part del migdia, quan la pluja va caure amb més força, durant la resta del dia l’afluència de compradors va ser constant, sobretot a partir de les 17.00 hores. Els llibretes es van mostrar satisfets amb les vendes i van assegurar que les xifres se situant en nivells molt similars als de l’any passat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT