PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Martí admet que falta «pedagogia» i promet ser més «transparent»

El cap de Govern anuncia que cada dos mesos mantindrà una trobada oberta amb els mitjans de comunicació

Per ESTHER JOVER MARTIN

El cap de Govern, Toni Martí, durant el seu discurs d’ahir, observat per la ministra de Cultura, Joventut i Esports.
El cap de Govern, Toni Martí, durant el seu discurs d’ahir, observat per la ministra de Cultura, Joventut i Esports. | SFGA
"No sempre hem sabut fer prou pedagogia en aquests últims anys». El cap de Govern, Antoni Martí, va entonar ahir el mea culpa durant el jurament de l’última peça que li mancava per completar el puzle ministerial: la titular de la cartera de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert. En el seu discurs, el líder de l’executiu va proclamar que la pròxima legislatura serà més «transparent»i «pedagògica».

Martí va adreçar «una consigna» a Gelabert, als cinc secretaris d’Estat que també van jurar o prometre ahir el càrrec i a la resta del gabinet: «Sabeu quines són les línies mestres i els objectius del nostre programa de Govern. I no hi renunciarem mai, perquè estem aquí per la feina i per garantir que les noves generacions tinguin les mateixes oportunitats que hem tingut nosaltres».

ESCOLTAR I RESPECTAR / Per assolir l’objectiu de tornar a convertir Andorra en una terra d’oportunitats, el cap de Govern va subratllar que s’ha de fer «escoltant la gent, sent respectuosos amb el nostre passat i la nostra trajectòria col·lectiva i fent molta pedagogia». Martí es va comprometre a explicar a la ciutadania les decisions que prengui el seu gabinet ministerial, i ho farà amb una trobada cada dos mesos amb els mitjans de comunicació, una reunió «oberta a tot tipus de preguntes sobre qualsevol qüestió d’interès general».

Una altra manera de ser més transparents serà el debat d’orientació política que vol celebrar Martí. En aquesta discussió oberta al Consell General es parlarà amb detall de «la situació econòmica, la social i la dels ingressos». «Hem de fer política d’anticipació i, evidentment, afectarà el pressupost del 2016».
Una de les patates calentes de la nova legislatura és la negociació de l’Acord d’Associació amb la Unió Europea. «Seran unes negociacions que implicaran tot el Govern», va advertir el governant. «Però no ens quedarem aquí: caldrà implicar tot l’arc parlamentari i –sobretot– tota la societat civil. Aquest és un bon exemple del que acabo de dir: perquè ens caldrà escoltar la gent, ser respectuosos amb la nostra trajectòria i fer encara més pedagogia».

Martí va assegurar que «independentment del tema que ens ocupa molt últimament, la imatge d’Andorra a nivell internacional continuo defensant que és molt forta». El cap de Govern va comentar que ha parlat amb el primer ministre francès, Manuel Valls –que s’ha compromès a visitar Andorra– i que el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ho ha fet amb el titular d’Economia espanyol, Luis de Guindos. «La imatge d’Andorra és bona tant a Madrid com a París. Hi ha un compromís amb Espanya perquè les Corts aprovin el Conveni de Doble Imposició (CDI) amb Andorra i també hi ha bona relació amb el president de la Comisisó Europea, Jean-Claude Jüncker, amb qui em vaig reunir».

«Les relacions internacionals es mantindran bones si es manté el camí de seriositat i de les reformes», va concloure Martí sobre les relacions bilaterals i europees. «Andorra té moltes oportunitats en l’obertura econòmica, la UE i la diversificació econòmica», va argumentar. «Una economia que perduri en el temps, que no sigui especulativa com s’ha fet en anys anteriors, que sigui sòlida, perdurable en el temps», va reflexionar Martí.

MÉS CÀRRECS / Quant al nomenament de la titular del nou ministeri de Cultura, Joventut i Esports, el cap de Govern va acceptar les crítiques però va puntualitzar «que aquest ministeri és un clàssic, no és la primera vegada que es constitueix així». Durant la legislatura anterior, però, encapçalada per Martí, la cultura tenia la seva pròpia cartera i esports era una secretaria d’Estat que depenia de Presidència.

Amb tot, Martí va confessar que «potser nomenarem més secretaris d’Estat però, en tot cas, serà en els pròxims mesos». També va anunciar que no descarta alguna reestructuració en un futur però, de moment, ell es vol encarregar «personalment de les relacions institucionals».


A pels entorns de protecció i les subvencions esportives

Olga Gelabert ha estat l’última ministra en completar el gabinet de Martí: cultura, joventut i esports són les tres carteres que assumeix des d’ahir. Pocs minuts després de jurar el càrrec, Gelabert va admetre que té sobre la taula «molts projectes de tots tres departaments i, a poc a poc, m’hi estic introduint». Amb tot, la ministra té clares algunes de les prioritats: els entorns de protecció dels monuments i l’assignació de les subvencions esportives.

Quant als entorns de protecció, la ministra va admetre que «s’ha sobrepassat el termini que marca la llei per desenvolupar tots els entorns de protecció». Gelabert, que fins fa poc havia estat membre de la comissió legislativa de cultura, joventut, educació i esports, va participar en el canvi de la legislació de patrimoni cultural que ha reduït els entorns de protecció dels 100 als 20 metres. «Els comuns, vista la impossibilitat que tenien a l’hora d’avançar en les peticions urbanístiques que rebien,  van presentar una proposta de llei que es va aprovar». Amb tot, Gelabert va garantir que «ni els comuns ni el govern volen perdre els monuments. Jo vull creure que tothom vol mirar per als monuments».

El pressupost de cultura per al 2015 –d’uns cinc milions d’euros–  és el més mins dels ministeris. El cap de Govern ha admès que és «molt baix» i s’ha compromès «a augmentar-ne la dotació quan sigui possible». Gelabert va advertir que vol més pressupost però també va relatar que «m’he quedat sorpresa amb la quantitat de coses que es fan des de cultura amb tant pocs recursos».

PENDENTS DE LES AJUDES / Gelabert també es fa càrrec de la cartera d’Esports. «La idea és continuista perquè Jordi Cerqueda ja no segueix com a secretari d’Estat d’Esports però el seu lloc l’agafarà Jordi Beal. Encara no hem parlat però tenim sobre la taula el tema de les subvencions esportives, que si no s’aproven el pròxim dimecres al Consell de ministres serà el dimecres següent», va anunciar. Les subvencions esportives és el tema més gros de l’any per als esportistes ja que per a molts clubs i particulars en depèn la seva activitat anual.

La nova titular d’esports va recordar que és una gran aficionada i seguidora dels esports, «i més si és un esport nacional», i espera «que molta gent de l’esport ja la conegui».

Gelabert aglutina tres carteres i es veu capaç de tot: «els tres departaments van lligats, també ho són a la comissió legislativa. A més, tinc el secretari d’Estat d’Esports i els directors dels departaments. Tinc un bon equip», va assegurar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT