PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Cinc secretaries d’Estat per reforçar els ministeris

Els nous càrrecs ja tenen sobre la taula les actuacions més urgents

Per E. J. M.

Toni Martí, a l’esquerra de la imatge, aplaudeix orgullós els nous càrrecs dels ministeris.
Toni Martí, a l’esquerra de la imatge, aplaudeix orgullós els nous càrrecs dels ministeris. | SFGA
Els secretaris d’Estat que, de moment, ha nomenat el cap de Govern van jurar ahir el càrrec. Els nomenats han estat Joan Blasi, de Funció Pública, que depèn del cap de Govern; Joan Antoni Rodríguez, d’Administració Pública, que depèn del ministeri d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions; Ester Fenoll, d’Afers Socials, i Caterina Juan, d’Ocupació, dues àrees que depenen del ministeri de Salut, Benestar i Ocupació, i Neus Soriano, de Turisme i Comerç, que penja del ministeri homònim.

Blasi s’encarregarà de la reforma de la Funció Pública, que ja es va iniciar la legislatura anterior amb l’aprovació del pla de pensions del funcionariat que es començarà a implementar dilluns que ve. «S’ha de separar molt bé el que és una pensió amb el dia a dia, el tarannà diari de tots els funcionaris i contractuals de l’administració. Desenvoluparem un pla de carrera professional que no té res a veure amb el futur d’un pla de pensions que ja s’ha aprovat i s’instaurarà a partir de l’u de juny», va aclarir el secretari d’Estat. Per parlar de la reforma legislativa «estarem oberts a un pla de treball per desenvolupar amb el màxim de consens una nova llei de la Funció Pública», va garantir. El termini establert per desenvolupar-la és de dos anys.

Rodríguez començarà a treballar, «de forma immediata», la reforma de l’administració, i «facilitar a la ciutadania la interacció amb l’administració, tant presencial com telemàtica». El secretari d’Estat va insistir en el desplegament de «la tramitació electrònica de manera intel·ligent» i, sobretot, «simplificada», i que tothom pugui conèixer en quin estat es troba el seu tràmit.

La poeta Ester Fenoll, sempre molt implicada en el benestar de les persones amb discapcitats físiques i/o intel·lectuals, ocupa la secretaria d’Estat d’Afers Socials amb la mirada posada en «la Convenció dels drets de les persones amb discapacitats, de 2006, i s’ha d’adequar la llei de discapacitat als paràmetres que estableix la Convenció i, a partir d’aquí, la política social d’aquests col·lectius i el que vagi sorgint al dia a dia». Fenoll deixa el càrrec de gerent de la Fundació Privada Tutelar.

L’altra secretaria d’Estat que depèn del ministeri que lidera Rosa Ferrer és la que s’encarrega del treball. Juan va comentar que les polítiques d’ocupació es van començar a implementar el 2012, tant les d’ocupació temporal com les de formació a les empreses. Per a Juan, «hi ha una feina molt important en sistematitzar tots els processos: fomentar una política de formació més encaminada als sectors del comerç, turisme i restauració; fer més difusió del Servei d’Ocupació, anar a les empreses i recollir les seves necessitats i, a més, fer un acompanyament més individualitzat de les persones, una orientació per a la inserció laboral».

En turisme, Soriano començarà «per impulsar la reforma de la llei d’allotjaments turístics» i, en comerç, «implementarem la llei de patents, millorarem el registre de comerç i societats i també desenvoluparem reglamentàriament la llei de comerç». La secretaria d’Estat va subratllar la importància per a l’economia dels sectors del comerç i del turisme i va garantir que es treballarà «implicant els sectors i donant continuïtat a allò que s’ha fet en la legislatura anterior».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT