PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els sindicats volen referèndums per implicar la societat civil

L’1 de maig se celebrarà a Andorra amb un acte popular i festiu, sense renunciar al to reivindicatiu

Per JOSEP ROMERO

Un grup de persones manifestant-se al 2011 pels carrers del centre de la capital amb motiu del Dia Internacional del Treballador.
Un grup de persones manifestant-se al 2011 pels carrers del centre de la capital amb motiu del Dia Internacional del Treballador. | Tony lara
El proper divendres, Dia Internacional del Treballador, Andorra celebrarà la jornada amb un acte popular, festiu i alhora reivindicatiu al costat del Prat del Roure. Un any més, les entitats sindicals han renunciat a la convocatòria d’una manifestació i d’una concentració com a tal, substituït-la per la lectura d’un Manifest seguida d’una arrossada.
 
 Tota la jornada estarà amenitzada  per un grup de música que actuarà en viu i, a més, per jocs per a la mainada amb animacions infantils. Pel final de feta és prevista una xocolata amb coca per a tots els assistents. Segons el secretari general de la USdA, Gabriel Ubach, del que es tracta és aconseguir la «màxima participació de gent». S’ha evitat la manifestació «degut a la por que genera entre els treballadors del privat la seva assistència per possibles represàlies». 
 
Ubach va avançar a EL PERIÒDIC alguns apunts del Manifest en el qual es mostren partidaris que el govern convoqui referèndums «per tal d’implicar molt més a la societat civil en la vida política  i social del país». El líder sindical va posar com exemple temes com ara, l’IRPF o els possibles acords de col·laboració o integració amb la Unió Europea. En aquest sentit va indicar que els hi  generen «seriosos dubtes» els probables acords als que es puguin arribar amb Europa.
 
Al mateix document també s’aposta perquè Andorra s’adhereixi a la Unió Internacional del Treball, UIT, i ratifiqui la Carta Social Europea per poder avançar en els àmbits socials i laborals, que segueixen sent «una assignatura pendent».
 
Tanmateix les organitzacions sindicals, USdA, SAT i Sitca, creuen necessari que el Codi de Relacions Laborals inclogui la regularització dels convenis col·lectius per incorporar a les empreses la figura del delegat sindical. 
 
En aquest sentit Ubach va explicar que la seva existència permetria, per exemple, que en una jornada com la del Dia del Treballador «tots els treballadors estiguessin en el mateix nivell i la poguessin celebrar de manera conjunta». 
 
I, d’aquesta manera, tots els treballadors, públics o privats, tindrien el mateix nombre de festes i es podria establir un període de negociació per sectors d’activitat. Va afegir que cal acabar amb una societat andorrana dividida entre ciutadans «de primera i de segona que genera moltes desigualtats». 

CANVI D'ACTITUD DEL GOVERN/ Ubach  no és massa optimista en relació a un possible canvi d’actitud del govern en consonància amb una major sensibilitat social i laboral, tenint en compte que «la major part dels seus components són empresaris i defensen els interessos del sector privat», la qual cosa, fins i tot ha derivat en «una rebaixa de la posició de les condicions dels mateixos empleats públics». I una bona prova és, «el veritable espoli de l’executiu cap als funcionaris amb la reforma de les pensions públiques». 
 
Una manca de voluntat de diàleg i de negociació que va expressar en «la seva falta de coherència», que no fa possible «s’avanci en els temes socials i laborals», el que significa que «Andorra no hagi consolidat la seva democràcia de forma plena». 

LLEI DE LA FUNCIÓ PÚBLICA/ La tibantor actual existent entre l’executiu i les diferents forces sindicals no permet encarar amb«la confiança que cal començar a negociar la nova llei de la funció pública». «Una confiança que, en aquests moments, és nul·la», va indicar, afegint que «el consens és molt difícil perquè ha quedat demostrat que amb la qüestió de les pensions hi va haver una imposició pura i dura». 
 
El cap de Govern portarà personalment les negociacions per poder confeccionar la nova Llei de la Funció Pública, que assegurin les reformes necessàries per tal d’adaptar l’administració pública als nous temps. L’anterior titular, el ministre Jordi Cinca, no se’n va poder sortir i, tot les dificultats, va poder col·locar els primers fonaments d’un nou edifici, en aquest cas, el de la Funció Pública que té encara molt camí per recórrer. Tots estan obligats a intentar a dialogar en què no hi ha d’haver ni guanyadors ni perdedors pel bé del país. Malgrat que pugui provocar alguna que altra ferida, la reforma és una prioritat pel manteniment present i futur del sistema.
 
PUBLICITAT
PUBLICITAT