PUBLICITAT

Andorra la Vella

Aposta pels esports de muntanya en les subvencions del 2015

L’import total destinat a les entitats serà de 2.998.319 euros, 48.895€ menys que el 2014

Per ALBERT CANES

Taula de les subvencions a les entitats esportives del 2015.
Taula de les subvencions a les entitats esportives del 2015. | TONY LARA
Jordi Cerqueda, encara secretari d’Estat d’Esports, va confirmar que la variació de subvencions per al 2015 seguirà en la mateixa tendència que els anys anteriors: amb descens que es va iniciar el 2011 seguint la política d’estabilització de Govern. Aquesta temporada seran uns pocs qui rebran un augment en el seu pressupost, però en el total, hi ha un disminució de 48.895 euros respecte el 2014. Així doncs, el pressupost total en subvencions esportives aquest any serà de 2.998.319€, repartides entre 37 entitats. El Govern ha acordat fer un primer pagament del 70% de la subvenció total, que ascendeix a 1.730.815€, per la necessitat de les entitats esportives de fer front a una part important de la despesa anual. 
 
Aquest any destaca l’augment per a les federacions de Muntanyisme i Esquí, que es situa en 7.000€ en la primera i 50.000€ pel que fa a la segona, que segueix sent la més alta a nivell de subvencions amb 881.600€. Tant Jordi Cinca com Jordi Cerqueda van expressar que el motiu evident d’aquestes pujades és el fet que aquests dos esports s’adapten a les qualitats naturals d’Andorra i que permeten, a partir de la realització de diversos esdeveniments, una promoció del país. A més a més, Cerqueda va destacar el gran treball que estan realitzant les dues federacions. L’actual secretari d’Estat d’Esports va expressar el desig de «potenciar l’expansió» de la Federació de Muntanyisme que també està lluitant amb la resta del món per introduir-lo com esport olímpic. Aquesta entitat no és la que ha gaudit d’un augment de la subvenció més gran, però la resta de subvencions que la superen ha estat arran de motius puntuals que ho han obligat, per la qual cosa Govern marca l’aposta clara que han realitzat pel Muntanyisme. Igual passa amb la Federació Andorrana d’Esquí, en què l’augment de l’ajut està justificat per Cerqueda pel «volum d’importància que té i la pujada a nivell participatiu» que ha rebut l’esquí. El secretari va recordar que la subvenció a la FAE portava disminuint des de l’any 2011. 
 
L’altre pujada més forta la protagonitza l’FC Andorra, amb 25.000€ més que l’any anterior, justificada pels problemes econòmics que arrosseguen dels deutes de la junta directiva anterior. A més amés, la possibilitat d’ascens a Primera Catalana el posa en bon lloc per seguir creient en el club més antic del país. L’entitat de futbol contrasta amb el Club Volei Andorra, que a causa de la desaparició del primer equip ha rebut 43.000€ menys que l’any 2014. Tot i això, seguirà rebent 65.000€ per treballar amb la base i amb el vòlei platja i d’aquesta manera pugui tornar a formar un primer equip i evitar la dissolució completa d’una de les primeres entitats esportives que es va constituir a Andorra.   
 
En quantitat d’import, el Comitè Olímpic Andorrà representa la pujada més significativa de tota la taula, com succeeix cada dos anys amb la disputa dels Jocs dels Petits Estats, que aquest any es realitzen la primera setmana de juny a Islàndia. També els Jocs Olímpics Europeus contribueixen a l’augment en la subvenció del COA, tal i com va explicar  Cerqueda. 
 
El cas del Bàsquet Club MoraBanc Andorra és diferent. En la taula s’observa una disminució important de la subvenció, però l’ajut que va fer constar ahir Cerqueda és la que correspon a la base del club i el segon equip. La part de subvenció per al primer equip és un factor extraordinari que es va prometre en el moment de l’ascens a l’ACB. La quantitat de l’ajut per al primer equip del BCA es donarà a conèixer en els següents dies, segons va informar el secretari. 
Un altre dels augments significatius que destaca en la taula de subvencions d’aquest any és la de la Federació Andorrana de Rugbi i la del VPC Andorra. Pel que fa a l’entitat federativa, s’ha acordat una pujada per contemplar les despeses de la selecció sub-18, la qual abans no estava inclosa. «Hem d’apostar pel futur de l’esport», va exposar Cerqueda. El VPC rebrà més import en ajudes a causa de un acord amb Govern per l’Estadi Nacional i despeses extres de desplaçament, tal i com es va informar ahir. 
 
Destaquen també en la partida d’ajuts a entitats l’entrada de dues federacions, la de Golf i la de Tir amb Arc, que comencen amb una quantitat simbòlica de 3.000€ per poder realitzar els treballs d’iniciació. 
 
La resta de baixades destacades, com són els casos de la Federació Motociclista, la de Vela o l’Atletisme, són degudes a esdeveniments que es van fer el 2014 i que no es contemplen en les subvencions del 2015.
PUBLICITAT
PUBLICITAT