PUBLICITAT

El Periòdic

30 mesos presa per 12.000 euros

La Fiscalia sol·licita dos anys i mig de presó a una dona per furt amb abús de confiança

Per Marisa da Costa

Passadissos de l’edifici de la Seu de la Justícia.
Passadissos de l’edifici de la Seu de la Justícia. | El Periòdic
Si la fiscalia surt victoriosa del cas, la dona que ahir pujava a l’estrada per declarar davant del tribunal, constatarà que ha venut 30 mesos de la seva vida en llibertat per 12.000 euros. El ministeri fiscal demana dos anys i mig de presó i el retorn de 23.000 euros a l’autora d’un delicte major de furt continuat perpetrat entre els mesos d’octubre dels anys 2013 i 2014. 
 
De la seva banda, el lletrat de l’acusada, qui en el transcurs del judici desenvolupat la tarda de dimecres va confessar els fets constitutius de delicte que se li atribueixen, en reclama la sortida immediata del Centre Penitenciari de la Comella, on es troba reclosa d’ençà que fora detinguda el darrer mes de novembre.
Les sostraccions van iniciar-se per volta del mes d’octubre del 2013, segons paraules de la mateixa inculpada i malgrat la seva relació professional amb els padrins de qui tenia cura començava el setembre del 2012. D’ençà aleshores, i fins el moment de la intervenció per part del cos policial el novembre del 2014, cada setmana es feia il·lícitament en possessió de 300 euros que prenia de la caixa forta del domicili familiar on treballava. En total, i segons va corroborar la pròpia acusada, la suma va ascendir a un total d’aproximadament 12.000 euros. No obstant, i malgrat haver reconegut el crim que se li atribueix, es desconeix el destí d’aquest import. La dona al·lega haver gastat els diners en roba, no obstant, el seu company sentimental, un dels testimonis cridats per la defensa, assegura que només té «draps vells i barats, el més car que té és un vestit que li vaig comprar per assistir a una comunió». 
 
La família de la parella d’ancians víctima dels robatoris, però, assegura que el global del furt ascendeix als 21.400 euros. Les sospites van sorgir del considerable increment de les despeses dels padrins. Si, fins a finals del 2013 convivien mensualment amb 800 euros, a partir d’aleshores la sortida de diners va oscil·lar entre els dos mil i els cinc mil euros en aquest mateix període de temps. Les xifres demanades pels padrins a la seva filla, qui signava els xecs per causa de la dificultat que als seus progenitors els suposava per la seva elevada edat, van tornar a la normalitat els tres mesos que la inculpada va estar de baixa. 
 
En vista d’això, La família va instal·lar una càmera amb què mantenia vigilada la caixa forta i va dibuixar uns punts dins del zero dels bitllets que hi resguardava. En ser donada d’alta i durant un mes, la treballadora va ser enregistradaaccedint al calaix on es guardaven els diners, aprofitant l’absència de l’avi i la mobilitat reduïda de la seva dona. Les imatges i el control de l’efectiu per part de la família proven la culpabilitat de l’autora confessa, a qui a més se li va comissar un bitllet guixat amb un punt en el moment de la detenció.
 
Les proves i les circumstàncies dels persones de 91 i 87 anys en el moment dels fets, amb l’agreujant d’haver abusat de la seva confiança, porten la fiscalia a sol·licitar 30 mesos de privació de la llibertat per a la dona, dels quals dos anys ferms, a més del pagament de la totalitat de l’import sostret i el cost de la càmera de vigilància.
 
El magistrat de la defensa, pel seu costat, considera que la seva clienta «ja ha pagat el seu error en temps de presó, ara falta que pugui retornar el que els correspon als perjudicats i no pot fer-ho sinó sortint a treballar». Va recordar, a més, el pagament de 9.000 euros per part del company sentimental de l’incriminada, elevant l’acció a atenuant per demostrar la intenció de reparació dels danys causats. És per aquests motius pels que demana la rebaixa de la pena a sis mesos de reclusió (els ja complerts de manera preventiva), mig any condicional i la liquidació del seu deute amb la família denunciant.
 
El cas queda vist per sentència pel proper 27 de maig i malgrat les discrepàncies pel que fa a la quantitat finalment sostreta. El tribunal farà públiques les seves conclusions en menys d’un mes. Els propers deu dies deliberarà sobre la posada en llibertat de la dona, resident al país d’ençà l’any 2007 i sense antecedents penals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT