PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Augmenten els aturats després de 22 mesos seguits de descens

Durant el mes de març s’han inscrit 623 persones al Servei d’Ocupació del Principat

Per ESTEFANIA GRACIA

Treballadors aturats inscrivint-se al Servei d’Ocupació del Principat.
Treballadors aturats inscrivint-se al Servei d’Ocupació del Principat. | TONY LARA
La crisi econòmica es començava a fer palesa al Principat cap a mitjans de l’any 2011, però el pitjor moment pel Servei d’Ocupació va ser durant l’abril de 2013, quan el nombre d’aturats va ascendir als 1.185, la xifra més alta registrada en els darrers cinc anys a Andorra. Malgrat els elevats nombres, sembla que la situació s’ha anat estabilitzant, doncs el mes passat, els aturats van ser 623, i tot que aquest van augmentar en sis respecte al mes de febrer de 2015, fins ara s’han acumulat un seguit de 22 mesos de descens interanual pel que fa al nombre de persones aturades. 
 
Davant aquestes dades, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va valorar que aquests resultats «són molt positius, tot i que continua sent una xifra elevada per a un país petit com Andorra». Si s’observen les dades dels demandants totals en recerca del Servei d’Ocupació ofertes pel Departament d’Estadística del Govern, es pot apreciar que abans de que la crisi s’arrelés a Andorra, dels 48 mesos anteriors, tan sols el 20,83% d’aquests, superaven els 500 aturats, mentre que en els 51 mesos següents a la crisi, absolutament en tots, es superen els 500, destacar, a més, que durant 28 mesos seguits, del febrer de 2012 al juny de 2014, els aturats no van baixar de 800, pujant també a pics de més de 1000 durant uns 12 mesos. I en el que portem d’any, els aturats han oscil·lat entre els 560 i els 620 aturats. Cinca va assegurar, a més, que la «lluita contra l’atur és una de les prioritats del ministeri encapçalat per Rosa Ferrer», per tant, des dels Govern i els departaments corresponents, s’intentarà disminuir aquests números. 
 
Ocupació /Pel que fa a les ocupacions, del total de 632 aturats durant el mes de març, 148 es van inscriure al Servei d’Ocupació com a treballadors de serveis de restauració, personals, protecció i venedors de comerços, sent així durant els tres mesos que portem d’any, el sector específic amb més aturats. Així mateix, el que compta amb el nombre més inferior de persones aturades és el servei de treballadors qualificats en activitats agrícoles i pesqueres, amb tan sols cinc en el mes passat, mantenint-se també en aquesta posició en el que portem d’any, i tenint, a més, zero aturats registrats en el sector durant el mes de gener de 2015. 
 
Franges d'edatt / I en respecte a les edats, en el mes passat, 299 del total d’aturats eren d’edats compreses entre 40 i 59 anys, franja amb major nombre d’aturats en els tres primers mesos de 2015, mentre que la franja amb menys aturats pel que fa al que portem d’any és la inferior a 18 anys. Aquesta és manté en la posició de xifres més inferiors des de l’inici de l’any. 
 
Gènere / Pel que fa al sexe, del total d’aturats en el mes de març de 2015, el 59,23% són homes, uns 369, mentre que la resta, unes 254, són dones. Destacar, a més, que en tots els mesos dels darrers vuit anys, el nombre d’aturats homes, sempre ha superat al de les dones, i en el 95% dels casos, per més de 100. 
 
Nacionalitat / Respecte a la procedència dels aturats totals del mes de març d’aquest any, el 34,51% són andorrans, un total de 215. Per tan sols dos aturats menys, 213, amb el 34,18%, els espanyols són els segons en la llista d’aturats. 
El tercer lloc l’ocupen els portuguesos, amb el 16,38% i un total de 102 aturats. Trobem el menor nombre d’aturats pel que als francesos, amb 22 aturats i el 3,53% del total. I pel que fa a la resta, el 11,40% correspon a altres nacionalitats, amb 71 inscrits. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT