PUBLICITAT

Andorra La Vella

Andorra es proposa per al 2030 disminuir les emissions un 37%

Segons el Govern, «si el món seguís la projecció prevista pel Principat, la contaminació global es reduiria un 18%»

Per ESTEFANIA GRACIA

Presentació de la nova oficina.
Presentació de la nova oficina. | ANA / J. D.
Andorra vol assolir un compromís internacional amb el Conveni marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, signat pel Principat al 2011. A més de tenir una participació rellevant a la XXI Conferència Internacional sobre Canvi Climàtic (COP21), que se celebra entre el 30 de novembre i l’11 de desembre a Paris. Per a tal comesa, ahir es va presentar la nova Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, per reduir la dependència, desenvolupar la normativa i fomentar polítiques d’estalvi energètic. Però Andorra no pensa en petit, i és que si «el món seguís la projecció prevista pel Principat vers el canvi climàtic, es reduirien al 2030 un 18% de les emissions mundials», va afirmar el Cap de la nova oficina, Carles Miquel. 
 
A més, el Principat es proposa reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 37% pel mateix 2030. I en l’àmbit nacional, el ministeri vol portar a tràmit parlamentari la modificació de la Llei de FEDA, perquè es pugui introduir capital privat i que la parapública pugui impulsar més inversió de la que podria fer sola, a més de fer concessions de gestió indirecta als privats per a producció de centrals d’energies renovables al país, s’espera també que aquestes iniciatives s’hagin dut a terme cap a finals d’any. 
Tot i que Andorra actualment té poca contribució en les emissions mundials, tan sols un 0,00112%, des del ministeri s’intentaran fer nous projectes o ampliar-ne alguns ja existents per disminuir encara més les xifres, atacant sobretot dues fonts principals; les calefaccions de gasoil i la contaminació del trànsit, aspectes que ja s’estan tractant amb els plans Renova i Regenra. Des d’Andorra també «esperem veure els projectes de cogeneració de Soldeu i la societat CTRASA acabats en els darrers quatre anys», va comentar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. També s’està estudiant un altre projecte de cogeneració al Pas de la Casa sobre el qual s’emetran informes durant la tardor. I segons va afirmar el Govern, les primeres actuacions de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic s’han centrat en l’actualització del Reglament de contaminació atmosfèrica per facilitar la implantació d’aparells d’aerotèrmia i amb campanyes de conscienciació i informació. 
 
Aquesta voluntat de disminuir les emissions però, ha de venir subjectada pels països veïns, doncs com va afirmar Calvó; «a nivell energètic, som dependents dels que ens envolten, per tant, si volem portar a terme aquestes iniciatives, també hem de formar part del projecte amb ells». A més, «si des d’un país petit, com ho és  Andorra, donem exemple, els més grans ens hauran de seguir». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT