PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les obres d’art estan llestes per viatjar a la Biennal de Venècia

Roqué i Xandrí són els artistes representants del Principat

Per IMAR MARTÍNEZ

Projecció d’un audiovisual durant la presentació a l’edifici administratiu de Govern, ahir.
Projecció d’un audiovisual durant la presentació a l’edifici administratiu de Govern, ahir. | TONY LARA
La recent incorporada ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, va ser l’encarregada de presentar ahir les obres que aportarà Andorra al pavelló corresponent per la 56a edició de la Biennal d’Art de Venècia que s’inaugurarà oficialment per al públic en general el proper 9 de maig i es mantindrà fins el 22 de novembre. La delegació andorrana viatjarà el dia 3 perquè el dia 6 es fa la inauguració per a professionals del món de l’art. L’espai destinat als artistes andorrans és el pavelló Spiazzi Castello 3865, molt proper a la plaça Sant Marc, en ple centre de Venècia. 
Gelabert va estar acompanyada per un dels dos artistes que representaran al Principat, Joan Xandri, i pel comissari de l’exposició per a Andorra, Henry Périer. La ministra va afirmar que les obres de Xandri i Roqué «superaran amb escreix el que es podria esperar d’un país tan petit com el nostre». 
 
Périer, per la seva part, no va dubtar en dirigir bones paraules tant als artistes que hi seran aquest any com els que ja ho han fet en les dues edicions anteriors en les que hi ha hagut representació del Principat. A més, parlant de les peces andorranes que s’exposaran aquest any on hi domina l’art conceptual, Périer va considerar a mode de lloança que Andorra és un país «surrealista» gràcies a la barreja entre el paisatge natural i l’urbanístic. 
 
Roqué / Una dels artistes andorrans més reconeguts internacionalment i amb més trajectòria, Roqué presenta l’obra Inside Inside. El títol expressa la voluntat de crear un espai dins d’un altre espai, que hi hagi un interior dins d’un altre anterior. L’obra està formada per tres escultures, totes elles caracteritzades per tenir unes dimensions considerables i per estar treballades amb peces de vidre de color. Una aposta «arriscada» tal i com reconeix Roqué en el vídeo de presentació perquè Venècia és terra, precisament, de vidre. 
 
La primera peça que es trobaran els visitants és Be Careful, la més petita de les tres. A ella l’acompanyen Between i per últim la més complexa i arriscada, Inside, una obra que convida a un recorregut físic pel seu espai. 
 
Joan Xandrí / Per la seva part Xandri, després d’una llarga etapa de viatges i experiències, ha creat una obra totalment diferent per a l’edició de la Biennal que s’estrena en una setmana i que ha anomenat Ànima compartida. En ella, Xandir vol jugar amb la ment de l’espectador, transmetent, com va explicar ahir, «els valors del respecte a la intimitat i a la llibertat personal, i per fer-ho el millor era a través d’una acció». Per això ha «despenjat» els quadres de la paret per crear una estructura tancada al terra on només es pot veure a través d’escletxes. Xandri va afegir que l’espectador no pot entrar dins el recorregut perquè no volia mostrar-ho tot, és a dir, l’objectiu és «compartir un pensament però sense ensenyar-la. Potser més que una obra és una reflexió». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT