PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Detingut un agent i 30 implicats en diverses xarxes de contraban

Oberta una ordre de detenció contra la parella del cap operatiu, que podria trobar-se a Andorra

Per EL PERIÒDIC

Dos agents de la Guàrdia Civil efectuen registres als vehicles que es dirigeixen vers Espanya per la duana de la Farga de Moles.
Dos agents de la Guàrdia Civil efectuen registres als vehicles que es dirigeixen vers Espanya per la duana de la Farga de Moles. | TONY LARA
Dues intervencions per part del servei policial a l’Alt Urgell van cloure ahir amb la detenció d’una trentena de persones detingudes per la seva presumpta implicació en una xarxa de traficants amb cartrons de tabac. Les operacions de contraban haurien estat facilitades per l’actuació d’un guàrdia civil que vehiculava el pas dels turismes en què es traslladava la mercaderia i que va ser immediatament traslladat a les dependències penitenciàries de la zona urgellenca. 
Les investigacions segueixen operatives actualment per tal d’acabar de polir l’afer, batejat com a operació Manchester. Una de les perquisicions en marxa és l’ordre d’arrestament vigent contra la parella del que es considera líder de la xarxa desmantellada, un jove veí del país. La companya sentimental d’aquest podria trobar-se establerta al Principat, després d’haver fugit. 
 
Participació nacional/ «El cos de Policia va col·laborar en la desarticulació de la banda facilitant informació» a l’equip de la Guàrdia Civil» conductor del cas, segons va informar ahir el director de la Policia, Jordi Moreno. L’intendent va destacar la rellevància en l’operació dels agents nacionals amb el desenvolupament d’escorcolls, dels quals no va destacar la continuïtat així com tota ajuda que el servei de seguretat pugui aportar als homòlegs veïns.
 S’emmarquen en aquesta operació una vintena de trasllats, entre els quals, i segons informa el diari urgellenc Segre, s’haurien traspassat cargues de cartrons quantificades en uns 250.000 euros cadascuna i valorades en cinc milions d’euros.
La subdelegada del Govern lleidatà, Inma Manso, va informar ahir en una compareixença davant dels mitjans de comunicació de la detenció d’11 persones, de les quals quatre van ser encarcerades, entre elles l’agent presumptament involucrat. Manso va alliberar de responsabilitats el cos de seguretat destinat a la duana assegurant que «es tracta d’un cas aïllat» que provoca la vergonya de la resta del funcionariat. De fet, va felicitar el cos de la Guàrdia Civil per les tasques que han permès destapar la xarxa.
Les persones imputades estan acusades del delicte major de contraban, amb l’agreujant de pertànyer a un grup criminal organitzat. Pel moment, l’informe es troba sota secret de sumari, amb l’ànim de descobrir altres possibles irregularitats abans de tancar el cas.
 
Involucració de l'agent/ Els transports il·lícits del producte s’efectuaven mitjançant caravanes carregades amb cartrons de tabac a les quals el guàrdia assegurava el lliure accés i l’exempció de registre. La involucració del duaner va ser descoberta gràcies a una perquisició realitzada a nivell intern i que, a més del comís del tabac i gràcies a les instruccions donades des d’Andorra, es va intervenir també diner i es van bloquejar diversos comptes bancaris dels implicats en els delictes.
De la seva banda, els Mossos d’Esquadra segueixen amb una segona investigació, que també ha permès la retenció d’unes altres 20 persones acusades del mateix delicte de contraban de tabac provinent del Principat i destinat a la seva venda il·legal al veí del sud. El cas es troba sota secret de sumari per no haver tancat les vessants obertes i no descartar nous escorcolls i conseqüències legals.
Totes les persones detingudes, en ambdós fronts oberts, eren veïnes i de nacionalitat espanyola i andorrana.
 
Condemnats per contraban/ A les detencions per traspàs il·lícit de tabac originari del Principat, hem de sumar dos altres encarceraments derivats del contraban de tabac des d’Andorra, en aquesta ocasió produïts a França. El darrer dimarts, dos joves de 26 i 31 anys van ser condemnats a quatre mesos de presó ferma i a una sanció administrativa de 10.000 euros cadascun. 
Els dos homes, originaris de Villeurbanne, es van fer amb 400 cartrons de tabac al país que van traspassar a França i contra els que es va obrir una ordre de detenció després que fugissin dels agents duaners a la frontera amb el Pas de la Casa, així com dels gendarmes que varen intentar aturar-los en descobrir la mercaderia que intentaven colar il·legalment. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT