PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La xifra d’assalariats inscrits a la CASS apunta moderadament a l’alça

A partir de 2007 i consecutivament fins al 2011, la situació ha patit un revés

Per MARISA DA COSTA

Usuaris davant de la Caixa Andorrana de Seguretat Social
Usuaris davant de la Caixa Andorrana de Seguretat Social | TONY LARA
En el transcurs de la darrera dècada, la xifra de treballadors registrats a la CASS ha sofert una forta davallada, conseqüència d’un entorn econòmic advers. Els últims quatre anys, però, la caiguda del nombre d’assalariats que s’havia donat a partir de 2007 i consecutivament fins al 2011, la situació ha patit un revés: l’índex ha apuntat un creixement progressiu de gairebé dues mil persones.
 
Si la necessitat de mà d’obra havia estat una característica consuetudinària -quasi tòpic- d’Andorra i traduïda en la inclusió d’un percentatge important de la població al cens d’assalariats, el notable ascens de persones aturades, sumat a l’ingent partida d’immigrants va suposar un dur cop d’efecte per a aquesta llista. Dels 42.508 components d’aquesta bossa el febrer del 2007, passem, en només quatre anys, a 37.301 persones. Ha estat necessari el decurs d’aquest mateix lapse de temps en descens per a la recuperació de sous computats a la CASS. Recuperació, però, que no s’està donant en la mateixa mesura en què caigué: a dia 28 de febrer del 2015, la CASS comptava amb poc menys de 39.200 assalariats adscrits. 
 
Després de tocar fons el 2007, la progressió anotada permet cert sentiment d’optimisme. Anualment, les dades publicades pel departament d’Estadística durant el primer trimestre de cada exercici reflectien de nou un ascens que, tanmateix, s’ha anat deixant veure de forma molt moderada. Els moments de creixement més evidents van produir-se entre el 2011 i el 2012 i durant els mesos de 2013 i 2014: les dades van pujar en aproximadament mil persones en respectives etapes.  Aquest augment s’ha mantingut posteriorment: els dos anys precedents la xifra s’ha incrementat en gairebé 600 persones, el mateix número de persones que van deixar la situació d’aturats en aquests mateixos períodes. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT