PUBLICITAT

El Periòdic

Els 28 imputats pel ‘cas Dalton’ coneixeran avui els veredictes

El Tribunal farà pública la seva decisió després de més dos mesos

Per Marisa da Costa

Imputats i públic assistent al judici pel ‘cas Dalton’, el mes de febrer.
Imputats i públic assistent al judici pel ‘cas Dalton’, el mes de febrer. | Tony Lara
Avui, a primera hora de la tarda i després de deliberar durant més de dos mesos al respecte de les proves i argumentacions aportades pel ministeri fiscal i les objeccions de la més d’una vintena de magistrats de la defensa, quedarà tancada una de les operacions de tràfic i consum d’estupefaents més grans que Andorra ha abastat. 
 
La segona setmana del mes de febrer, l’administració de la justícia va haver de traslladar la seva sala de tribunal al Centre de Congressos d’Andorra la Vella per tal de poder encabir les més de 80 persones cridades a declarar per la seva involucració en aquest afer.
 
En contrast amb la demanda de l’absolució dels 28 imputats, nou dels quals encarcerats al Centre Penitenciari de la Comella, per part dels advocats de defensors per considerar que les proves aportades per la fiscalia no són lícites, aquesta darrera part demana condemnes que oscil·len entre els 11 anys de presó fins a penes de sis mesos, totes incloent sancions administratives.
 
Els lletrats de la defensa sol·litaven l’anul·lació del judici per considerar que les proves aportades, basades la majoria en escoltes de les comunicacions, havien estat aconseguides de manera il·lícita, vulnerant, a més, la intimitat dels acusats (els seus telèfons mòbils van ser vigilats durant mesos). A més, consideren insuficients els indicis en què es fonamenta la inculpació.
 
L’operació Dalton va destapar-se progressivament, a mesura que, per les seves investigacions, el cos policial va saber que es produirien cops. Així, el 13 de gener va ser controlada amb 75 grams de cocaïna una jove de 29 anys que, actualment, es troba a la Comella. La pena més alta demanada per l’acusació és per a ella, en haver transportat els productes des de Tarragona fins al país. Ella hauria estat l’encarregada de vendre la matèria a tres altres persones, també preses sota l’acusament de distribuir –i consumir, en alguns casos– la droga a nivell local. Per a ells, el Fiscal encarregat de conduir els més de 15.000 folis amb què compta el cas, demana vuit anys de presó pel delicte major continuat de cessió d’estupefaents. 
 
El nom de l’afer prové de la implicació de quatre membres d’una mateixa família que, a hores d’ara, també es troba a la garjola. Es tracta d’una mare i tres fills als que també s’atribueix la distribució de cocaïna, havent de sumar no només la venda de marihuana sinó també la seva elaboració en una masia de Sant Julià de Lòria. Les altres 19 persones sobre les que pesa una imputació són, en la seva majoria, presumptes consumidors. També hi ha involucrades persones properes als detinguts per distribució, que coneixerien les activitats en què es trobaven immersos els seus companys. 
Avui, en principi, els imputats coneixeran a la fi i després de dos anys, com clou aquest capítol. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT