El vigent campió repeteix

L’equip d’Imbernón segella el títol amb una victòria contundent en el clàssic, que es tornarà a repetir en la final de la Copa Constitució

Per Iván Moure

La plantilla de l’FC Santa Coloma i alguns aficionats celebren el títol de campions de Lliga 2014-2015 després d’imposar-se en el clàssic al Sant Julià, ahir al Camp d’Aixovall. | TONY LARA
No van caler els transistors en l’última jornada del play-off pel títol corresponent a la Lliga Nacional. L’horari era unificat, de migdia, i s’esperaven dues hores d’infart en una competició que serà una de les poques amateurs que queden a Europa però a la qual ningú la guanya en emoció. L’FC Santa Coloma es va encarregar de que res d’això passés. No va concedir la més mínima especulació. Amb un punt tenia prou per cantar l’aliró i va mantenir-se líder des del primer a l’últim minut. Tenia davant el Sant Julià i en menys d’una hora es va ventilar el clàssic per afermar-se com el club amb més títols, nou des d’ara en lliga. El vigent campió va segellar el títol amb autoritat (3-1) i tornarà a ocupar la plaça andorrana a la primera ronda prèvia de la Champions League 2015-2016 mentre que el Sant Julià s’ha de conformar amb ser la cua del gat i signar una quarta plaça que de moment, el deixa fora del somni europeu. L’equip lauredià té encara un cartutx a la recambra, a més de la possibilitat de prendre’s la revenja del clàssic d’ahir en la final de la Copa Costitució el diumenge vinent. O guanya, o serà la UE qui acompanyi el Lusitans en la pròxima edició de l’Europa League, en aquest cas com a tercer classificat.

UN CAMPIÓ SENSE GAIRES RETOCS

L’FC Santa Coloma aixeca de nou el títol després d’un clàssic. Aquesta vegada ha estat en l’última jornada, quan fa ara prop d’un any va ser en la penúltima. Aquell dia va tenir prou amb un empat sense gols i un equip que en comparació al d’ahir té fins a set cares repetides a l’onze inicial: Eloy, Wagner, Andreu i Robert Ramos, Rebés, Toscano i Juanfer Laín. Joel i Mercadé no van sortir d’inici, però van entrar en joc a la segona part, Marc Pujol, intocable parella de ball de Juvenal, estava sancionat i Ribolleda, absent per una lesió greu i fins llavors pilar al centre de la defensa.
Una de les poques cares noves del vestidor, Gabi Riera, va ser precisament qui va obrir la llauna al Camp d’Esports d’Aixovall. Corria el minut 10 i al Comunal no s’havia produït cap alteració però quedava molt temps per endavant.

El Lusitans posaria el seu xoc de cara entrada la mitja hora de joc però a l’FC Santa Coloma no li va afectar el més mínim. Estava dominant, creant ocasions i Eloy Casals, avorrit a la seva àrea. Ildefons Lima va veure com German Canal li treia amb els punys una rematada de cap en vaselina que anava directa a l’escaire en l’ocasió més clara abans que arribés el 2-0. El central internacional estava sent un punyal a pilota aturada i així ho va confirmar al minut 42. Va centrar Juvenal, Juanfer va tocar de cap al segon pal i de primeres, Ilde va empènyer la pilota dins.

Si això no era suficient, després del descans el guió no va variar i com era d’esperar, va caure el tercer gol. Com quan tenia 24 anys, Toscano va entrar a l’àrea amb el seu marcador mig girat, va amagar el xut amb la dreta, va retallar i tova, rasa, la va enviar al pal llarg. El títol era qüestió de temps. Quedaven 35 minuts per a l’èxtasi.

SENTÈNCIA AMB 35 MINUTS PER ENDAVANT

El Sant Julià tampoc és que s’apliqués molt més en encaixar el 3-0, però l’FC Santa Coloma va abaixar el ritme i el partit es va equilibrar. Com és lògic, també es va incrementar l’avorriment de l’espectador. Una bonica acció personal d’Arturo Gándara al minut 75 es va traduir en el 3-1 però per molt que sembli que en un quart d’hora hi ha temps suficient per una remuntada miraculosa, el partit estava mort. Els de Richard Imbernón no van patir cap ensurt. Final plàcid i celebració. El gran play-off dels seus pupils, obtenint 11 dels últims 15 punts que hi havien en joc, han estat decisius juntament amb la sanció al Lusitans pel partit contra la UE de la tercera jornada, que havia acabat 1-1 però que Apel·lació el va deixar en una derrota per 0-3 per alineació indeguda d’Edu Moya.

Semblava que Richard Imbernón encara no es cregués que el seu equip havia estat campió. Amb serenitat, després del partit el tècnic va indicar: «Guanyar significava ser campions i ho hem aconseguit. Estic orgullós, content i agraït als jugadors. Ara toca celebrar-ho i demà [per avui] toca pensar en la Copa. El doblet? Vaig signar l’any passat amb l’objectiu de tornar a fer campió a l’FC Santa Coloma i ho vam fer. Aquesta vegada ha costat més, tot i que hem acabat amb els mateixos punts [42]. Si guanyem els dos títols culminaríem un any excel·lent».

EL LUSITANS TORNA A EUROPA

L’FC Lusitans ha vist com en les tres últimes jornades se li ha escapat un títol que no conquereix dels del curs 2011-2012. Amb tot, ahir va fer els deures contra l’equip que havia impugnat l’1-1 de la tercera jornada amb un contundent 4-2 i com a mal menor, que de fet és una enorme notícia, l’equip que dirigeix Vicens Marquès s’ha guanyat el dret a ser al bombo de la primera ronda prèvia de l’Europa League gràcies al subcampionat en la Lliga. La UE, per contra, tenia prou amb un empat per assegurar-se la segona plaça i  no va ser capaç.

Luis dos Reis, Luanda, va fer esclatar l’eufòria per al Lusitans en marcar l’1-0 al minut 28. Allò va deixar desconcertat a la UE, que va veure com un minut més tard, Alfi Conteh complicava més les coses en materialitzar el 0-2.

Allò que semblava estar tan coll amunt, però, va canviar en un obrir i tancar d’ulls, ja que en la següent acció d’atac dels colomencs va haver-hi penal i Jordi Rubio no va fallar des dels onze metres.

Aquest gol podia haver canviat el guió però després del descans, el Lusitans va sortir decidit a sentenciar i en deu minuts ja havia fet la feina. Van marcar Alfi Conteh als dos minuts de la represa i Pedro Muñoz al minut 52. Era l’1-4. La sentència. Al 60 Rubio va tornar a escurçar distàncies des del punt de penal però la UE no va tenir més capacitat per, almenys, posar nerviós al rival.