PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La UEFA augmenta a vuit equips la primera ronda de la Champions

Hi seran els campions d’Andorra, Gal·les, Estònia, Irlanda del Nord, Fèroe, Gibraltar, Armènia i San Marino

Per JOAN JOSEP BLASCO

Juvenal, en el partit de tornada de la segona eliminatòria de la prèvia de la Lliga de Campions contra el Maccavi de Tel-Aviv.
Juvenal, en el partit de tornada de la segona eliminatòria de la prèvia de la Lliga de Campions contra el Maccavi de Tel-Aviv. | AFP PHOTO / STR
Una de les temporades més emocionats de la Lliga Nacional va concloure diumenge. El campionat es decidia en la darrera jornada i qui sortia amb avantatge, l’FC Santa Coloma, no va fallar i va sumar una victòria sobre la UE Sant Julià per revalidar el títol. Tornarà a ser el representant andorrà a la primera ronda de la fase de classificació de la Lliga de Campions. El proper mes de juny entrarà al sorteig, en una eliminatòria que en aquesta ocasió estarà composada per vuit clubs.
 
La UEFA ha establert per a la pròxima temporada que no siguin sis els conjunts que disputen la primera ronda de la màxima competició continental, sinó que en siguin vuit. A més dels campió andorrà i seran presents els de Gal·les, Estònia, Irlanda del Nord, illes Fèroe, Gibraltar, Armènia i San Marino. Els dos conjunts britànics són els que entren per primera ocasió en aquesta ronda inicial. D’aquestes lligues es coneixen ja sis campions, i la resta es decidiran en les pròximes setmanes. A més de l’FC Santa Coloma ja s’han adjudicartla Lliga el The New Saints (Gal·les), Levadia Tallin (Estònia), Crusaders (Irlanda del Nord), B36 Tórshavn (illes Fèroe) i Lincoln Red Imps (Gibraltar). A Armènia encara no hi ha campió, amb l’FC Pyunik com a clar favorit a adjudicar-se el campionat. A San Marino està més obert perquè s’estan jugant els play-off.
 
La temporada passada el conjunt colomenc va aconseguir un resultat històric en el futbol nacional com és superar una ronda de la màxima competició europea, fita que fins llavors només ho havia assolit el Sant Julià. El que sí que va materialitzar és la primera victòria en la competició d’un club andorrà. Va ser capaç de superar l’FC Banants d’Armènia (1-0 i 2-3), classificant-se pel valor doble dels gols fora de casa. El d’Eloy Casals al darrer minut a Erevan va classificar els andorrans per a la segona ronda, a més de donar la volta al món per ser el porter el golejador. El la següent eliminatòria el rival va ser el Maccabi de Tel-Aviv, llavors dirigit per Òscar Garcia. Els israelians van ser els guanyadors.
 
Superar una ronda permet als colomencs tenir un coeficient més elevat, el que el farà ser en el bombo de caps de sèrie, perquè dels sis campions que es coneixen ocupa el tercer lloc. Suma 2.666 i només és superat pels The New Saints (5.575) i el Levadia (4.200). Per darrera té el Crusaders (2.475), B36 (1.450) i el Lincoln (0,550). Com a màxim els colomencs ocuparan la quarta plaça, perquè s’espera que el coeficient del Pyunik sigui superior. El campió sanmarinès no ho serà.
 
El sorteig de les competicions europees es realitzarà a la seu de la UEFA a Nyon el 22 de juny. El partit d’anada de la primera ronda serà el 30 de juny o l’1 de juliol, i la tornada el 7 o 8 d’aquell mes. En cas de superarla, la segona serà el 14 o 15 de juliol i el 21 i 22. Són trenta els conjunts que entraran en joc, i ja començarà a haver-hi conjunts d’entitat. Són tretze els que ja es coneixen, destacant el Celtic de Grasgow (Escòcia). També estan confirmats el Bate Borisov (Bielorússia), Dinamo de Zagreb (Croàcia), Malmö (Suècia), HJK (Finlàdia), Molde (Noruega), Videoton (Hongria), Ventspils (Letònia), Zalgiris Vilnius (Lituània), Astana (Kazakshtan), Stjarnan (Islàndia), Dundalk (Irlanda) i Hibernians (Malta). També hi seran els campions de Romania, Israel, Xipre, Dinamarca, Polònia, Bulgària, Sèrbia, Eslovènia, Eslovàquia, Moldàvia, Azerbaidjan, Geòrgia, Bòsnia i Hercegovina, Montenegro, Albània, Macedònia i Luxemburg.

 
Aberdeen, Goteborg i Rosenborg, classificats per a l’Europa League
 
La Copa Constitució decideix la darrera plaça que queda per definir de competició europea. Si l’FC Santa Coloma la guanya diumenge, signant el doblet aquesta temporada, serà la UE Santa Coloma qui disputi l’Europa League com a tercer a la Lliga Nacional. Si el títol és per a la UE Sant Julià, serà el conjunt de Raúl Cañete qui la jugarà.
 
De moment només hi ha un classificat i és l’FC Lusitans, com subcampió de Lliga. La primera ronda la disputaran un total de 104 equips, d’un total de 39 països: Andorra, Romania, Israel, Xipre, Dinamarca, Croàcia, Polònia, Bielorússia, Escòcia, Suècia, Bulgària, Noruega, Sèrbia, Hongria, Eslovènia, Eslovàquia, Moldàvia, Azerbaidjan, Geòrgia, Kazakhstan, Bòsnia, Finlàndia, Islàndia, Letònia, Montenegro, Islàndia, Lituània, Macedònia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Liechtenstein, Irlanda del Nord, Gal·les, Armènia, Estònia, illes Fèroe, San Marino i Gibraltar. Tres de les places estan reservades als millors equips amb rànquing de joc net. Entre els conjunts amb més renom que estan ja confirmats hi ha l’Aberdeen (Escòcia), Goteborg i AIK Solna (Suècia) i Rosenborg (Noruega). La primera ronda de la segona competició continental es disputarà el 2 de juliol amb l’anada i el 9 del mateix mes en la tornada. qui es classifiqui per a la segona la jugaran els dies 16 i 23.

PUBLICITAT
PUBLICITAT