PUBLICITAT

‘Testimonis BPA’, la plataforma pels posseïdors de comptes lícits

El col·lectiu ha activat la web ‘testimonisbpa.wordpress.com’ per adreçar-se al FinCEN

Ferran Goya i Eusebi Nomen
Ferran Goya i Eusebi Nomen | Tony Lara
Una iniciativa cívica, plural i espontània que respon a la necessitat i al dret dels posseïdors de comptes de BPA a demostrar la seva innocència o, al menys, per tenir una arma d’autodefensa. Aquesta podria ser la carta de presentació de la plataforma Testimonis BPA, que ahir va sortir a la llum i va comunicar les seves intencions. Els ex polítics Ferran Goya i Eusebi Nomen, dos dels principals impulsors de l’acció, van explicar que mitjançant el web testimonisbpa.wordpress.com permeten a clients, empreses, ONG i organismes oficials que treballen amb BPA poder vehicular el seu testimoni al FinCEN. El modus operandi és una carta on cada client que ho desitgi podrà explicar que els seus comptes són nets i les seves transaccions lícites. 

Ambdos portaveus van deixar clar que en la nota del FinCEN, l’entitat americana instava al ciutadà a exposar la seva situació i demostrar que fan transaccions legítimes amb BPA. Goya i Nomen van assegurar que aquests testimonis «seran tinguts en compte pel FinCEN» a l’hora de dictaminar les mesures a prendre, un cop es compleixi, aquest cap de setmana, el termini de 60 dies per presentar al·legacions. Finalment, van voler remarcar que el cap de Govern ja «coneixia el problema abans de la nota del FinCEN i que va avançar les eleccions en previsió d’aquest possible escenari». Nomen va insistir en que «es materialment impossible que les autoritats no sabessin res abans. Quan Martí diu que no sabia res del FinCEN ni de BPA abans del dia 10, difícilment està dient la veritat o no sap què passa dins del seu Executiu».

Precisament, ahir al matí, Toni Martí va declarar, en la celebració de la Diada dels agents de circulació, que «si l’INAF no hagués intervingut BPA, ara estaríem en un concurs de creditors i amb una imatge internacional que no seria bona». Ara tenim una oportunitat per millorar les coses i PricewaterhouseCoopers ho està encarant amb pragmatisme perquè els operadors puguin operar». El cap de Govern va sostenir que «ara és vital fer la feina ben feta i que el FinCEN faci el que hagi de fer. Les coses s’han de solucionar raonablement, que és el que està fent l’INAF i l’AREB», va afegir. A més, Martí va dir que «un cop estigui destriat el banc bo del banc dolent, sabrem el preu de l’entitat, i l’AREB buscarà una solució. Estaria bé, per la internacionalització de la plaça financera, que vingués un banc forà. Seria la solució més bona, per salvaguardar el màxim de llocs de treball», va concloure.
 
Per altra banda, els consellers socialdemòcrates van presentar nou qüestions orals que hauran de ser respostes el proper 14 de maig a la sessió  del Consell General. De les nou plantejades, set corresponen al cas BPA i, concretament, s’interessen per la situació dels treballadors, clients i empreses afectades en la seva operativitat així com pel cost que pot suposar per l’Estat la gestió de la crisi, sobre el moment precís en que el Govern s’assabenta de l’interès del FinCen per les activitats de BPA i, finalment, sobre qui va prendre la decisió d’intervenir la Banca Privada. A més, el PS també demana en el seu comunicat pels criteris amb què s’han estructurat els diferents ministeris i els departaments que en depenen. Per acabar, demanen el posicionament de la nova ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, sobre les declaracions públiques fetes tant pel Raonador del ciutadà, Josep Rodríguez, com pel President de la federació de la gent gran, Simó Duró, en les quals afirmen que les pensions mínimes de jubilació són insuficients. 

Els empleats presenten un document a Martí i Cinca / Els representants dels treballadors de Banca Privada d’Andorra (BPA) es van reunir ahir al vespre amb el cap de Govern, Toni Martí, el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el president del Consell d’Administració de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB). Els empleats de l’entitat intervinguda van presentar als polítics les seves peticions que, tot i no ser noves, són les mesures que reclamen per solucionar el destí de les 270 persones que treballen al banc. Un dels portaveus, Xavier Bonell, va explicar ahir que «la venda del banc és la millor mesura per conservar el màxim de llocs de treball». Entre les peticions hi ha la possibilitat de les prejubilacions, garantir les indemnitzacions màximes en cas d’acomiadament i facilitar les baixes voluntàries. Els representants de la plantilla detallaran les propostes avui davant dels mitjans de comunicació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT