PUBLICITAT

Andorra la Vella

Condemnes de cinc a set anys per als principals implicats al ‘cas Dalton’

Les sancions administratives oscil·len entre els 500 i els 15.000 euros i s’hi sumen les expulsions del país

Per Marisa da Costa

Dos condemnats pel Tribunal de Corts entren a la Seu de la Justícia, on ahir es va dictar sentència, escudats per membres del cos de Policia.
Dos condemnats pel Tribunal de Corts entren a la Seu de la Justícia, on ahir es va dictar sentència, escudats per membres del cos de Policia. | Tony Lara
Després de més de dos anys d’ençà el destapament d’una de les xarxes de tràfic, distribució i consum de productes estupefaents de major dimensió coneguda al Principat, el Tribunal de Corts va emetre ahir el seu veredicte. Les penes ascendeixen a un total de 53 anys i les més contundents són les imposades contra les nou persones actualment encarcerades al Centre Penitenciari, a qui els magistrats instructors del cas Dalton jutjat durant el mes de febrer van condemnar a entre cinc i set anys de privació de llibertat.
 
La sentència més longeva és per a la jove de 29 anys originària de Tarragona, a qui el cos de Policia va interceptar a la frontera del riu Runer el gener del 2013 amb 75 grams de cocaïna. Els magistrats la dictaminen culpable dels delictes majors de tràfic de cocaïna i haixix en gran quantitat i de pertinença a un grup organitzat, pel que a més de l’empresonament haurà de pagar una multa de 15.000 euros i, un cop alliberada, serà expulsada definitivament del país.
 
Els jutges corroboren la vinculació establerta per la fiscalia entre aquesta dona i tres persones també retingudes a la Comella per adquirir productes estupefaents a través de la màxima acusada. Aquests van ser condemnats a sis anys de presó per ser responsables penalment del mateix delicte de venda de cocaïna. Dos d’ells hauran de pagar una sanció administrativa de 10.000 euros i uns altres 500 per la contravenció penal de possessió i consum. Per al tercer inculpat per distribució il·lícita, la multa ascendeix a 12.000 euros per haver desenvolupat la seva activitat en centres d’esbarjo. Les investigacions van iniciar-se precisament a partir de les sospites desvetllades pels moviments al bar que aquesta persona regentava a Encamp.
 
Les restants penes de reclusió al Centre Penitenciari són les sentenciades contra els quatre membres d’una mateixa família i la parella d’un dels integrants i pels quals l’operació va ser batejada com a Dalton. Durant les perquisicions empreses pel cos de seguretat un cop detingudes aquestes cinc persones, es van trobar productes estupefaents, així com plantacions i diversos estris destinats a la producció de la droga en un mas que, aleshores, supervisava el pare de la família, l’únic que no s’ha vist implicat en el cas. La seva dona, però, a més dels sis anys de confinament a la Comella, haurà de pagar 12.000 euros a la justícia i, un cop posada en llibertat, serà expulsada d’Andorra. Tampoc hi podrà tornar un dels fills, qui en el moment de ser controlat per la policia ja comptava amb una ordre d’expulsió incomplida en repetides ocasions. És per aquest motiu pel que, a la pena de sis anys imposada pels delictes majors de tràfic de cocaïna en gran quantitat i en grup organitzat, de cessió i elaboració de cànnabis, activitats il·lícites a les que s’ha de sumar l’agreujant d’haver cedit estupefaents a menors d’edat i en centres d’esbarjo, se li han afegit sis mesos d’empresonament i 12.000 euros com a sanció administrativa. La parella d’aquest haurà de complir cinc anys, dels quals quatre ferms i pagar 6.000 euros per la venda de cocaïna i cànnabis.
 
El tercer dels integrants d’aquesta família va ser penat a cinc anys i sis mesos, una multa de 10.000 euros i l’expulsió definitiva del país. L’única de la família que no serà obligada a marxar un cop complert el període de confinament és la tercera de les filles implicades. Els magistrats li van imposar una pena de cinc anys, dels quals només tres hauran de ser ferms. En menys d’un any podria tornar a ser posada en llibertat per complir la resta de la condemna condicionalment.
 
Tots ells van ser absolts del delicte d’associació il·lícita que la fiscalia els imputava però hauran de córrer amb el pagament mancomunat de les despeses processals ocasionades i els seran comissats els béns personals comissats en el moment de la detenció.
 
La gran dimensió del cas es deu a la involucració de més d’un centenar de persones com a consumidors i, en alguns casos, acusats ahir com a còmplices del delicte major de cessió de cocaïna. Dels 19 imputats no encarcerats o que ja han complert les seves condemnes de manera preventiva, sis van ser absolts dels delictes que el ministeri fiscal els imputava.
 
Els altres hauran de pagar sancions administratives que oscil·len entre els 300 i els 3.000 euros, essent els condemnats a presó condicional per un període de mesos els qui hauran de fer l’abonament més quantiós. 
 
Amb la sentència dictada ahir, es va tancar, finalment, una operació pel destapament de la qual van ser necessaris més de dos anys d’investigació que van resultar en una causa de 15.000 folis.

Absolts del delicte d'associació il·lícita/  El Tribunal de Corts va absoldre a la totalitat dels acusats per part de la fiscalia del delicte major d’associació il·lícita de que aquesta els inculpava. L’informe final presentat per la part acusatòria incloïa peticions d’entre sis mesos i quatre anys de presó per a 11 dels implicats, períodes que se sumaven a les demandes per altres delictes, entre els quals es troba el de tràfic, venda, cessió o consum continuat de productes estupefaents i que havien estat atribuïts a diferents nivells en funció de la quantitat, del temps o grau d’implicació. 
 
Els magistrats van desestimar l’acusació emesa per part de la fiscalia, amb què atribuïa a un terç dels imputats la formació d’una associació creada de forma deliberada amb la finalitat de traficar, produir, vendre, distribuir o estar en possessió de droga.

El fiscal havia basat aquesta imputació d’associació en els nexes establerts entre els diferents implicats en aquesta xarxa mitjançant les comunicacions telefòniques mantingudes entre aquestes onze persones. L’establiment de la hipotètica connexió formulada per part de l’acusació i basada en les intercepcions telefòniques i proves primordials en aquest cas, es fonamentaven en la relació dels diferents inculpats per distribució a nivell local que van obtenir els productes de la jove de Tarragona que importava la mercaderia. A més de la noia acusada de tràfic i els sis condemnats per venda i cessió a diferents consumidors, es relacionava amb aquesta associació il·lícita els quatre membres d’una família i la parella d’un d’ells amb la banda per la seva relació amb un dels encarcerats per venda i que, finalment, els jutges van optar per desestimar.
PUBLICITAT
PUBLICITAT