PUBLICITAT

SANT JULIÀ DE LÒRIA

La reforma de l’hotel Glòria activa l’interès per rehabilitar l’entorn

Un parell d’edificis en molt mal estat de la plaça Major s’enderrocaran i es permutaran amb el comú lauredià

Per ESTHER JOVER MARTIN

L’hotel Glòria i a la dreta, després del bloc groc, els dos edificis que s’enderrocaran, ahir.
L’hotel Glòria i a la dreta, després del bloc groc, els dos edificis que s’enderrocaran, ahir. | TONY LARA
La rehabilitació de l’hotel Glòria, un dels edificis de la plaça Major de Sant Julià de Lòria, ha provocat l’interès dels propietaris de la zona per reformar els seus immobles. «La gent ha vist que era una realitat i ja hi ha un parell d’edificis que s’enderrocaran», va avançar ahir la cònsol major laurediana, Montserrat Gil. Els dos immobles, en molt mal estat, són pràcticament contigus a l’hotel Glòria, l’immoble propietat del Govern que s’està acabant de rehabilitar per a usos socials.

Amb el canvi de la llei de patrimoni cultural es va reduir de 100 a 20 metres l’entorn de protecció dels monuments. L’església de Sant Julià i Sant Germà de Lòria, ubicada a l’avinguda Verge de Canòlich, 30, és un bé d’interès cultural situat a pocs metres de l’hotel Glòria. La disminució de l’entorn de protecció permet actuacions més pròximes al temple. De fet, si s’enderroquen els dos edifics anunciats per Gil, la fesomia de la zona començarà a canviar. «Són edificis molt antics que ja no es rehabilitaran, i potser els permutaran al Comú de Sant Julià», va explicar la cònsol. Si es fa, la corporació els podria destinar a zones verdes i a fer accessos al nou centre de salut.

Gil va subratllar que «la zona es mou, i si és veu moviment per la plaça potser reobriran comerços i restaurants». «Segur que el veïnat s’animarà a rehabilitar façanes i la plaça Major tornarà a ser la que era», va concloure. De fet, el cap de Govern, Toni Martí, va confessar que al seu despatx hi té una fotografia de 1932 de la plaça Major laurediana, «que és pràcticament igual a com és ara». «Ara esperem que la iniciativa privada es mogui», va subrtallar Martí.

EL CAP I LA LLAR DE LÒRIA / L’hotel Glòria és un edifici de titularitat pública que feia molts anys que estava abandonat. El Govern ha invertit un milió d’euros en rehabilitar-lo i destinar la planta -1 al nou Centre d’Atenció Primària (CAP) de la parròquia, al qual s’hi destinaran 300.000 euros més per condicionar-lo.
El Govern i el Comú de Sant Julià de Lòria van firmar ahir un conveni mitjançant el qual la corporació comunal rep en cessió 700 metres quadrats de l’edifici per a usos socials: ara bé, el comú haurà de costejar-se el condicionament dels espais, factura que ascendirà a uns 450.000 euros. L’hotel Glòria acollirà, després de l’estiu, la nova Llar de Lòria, que estarà ubicada a la planta baixa i a la primera planta. A l’espai que acull actualment la Llar de Lòria s’hi traslladarà l’Escola Bressol, que es troba en un edifici de lloguer a la zona de les escoles. Per transformar l’actual llar de jubilats en la nova Escola Bressol, el comú invertirà uns 400.000 euros.

A les plantes -2 i -3 de l’hotel Glòria la corporació disposarà d’espais polivalents com, per exemple, una sala per impartir les classes de preparació al part. Les plantes 2, 3 i 4 també seran d’ús comunal i es destinaran, sobretot, als despatxos de serveis socials i a espais juvenils.

Els equipaments comunals estaran a punt després de l’estiu i Gil espera iniciar el curs al setembre a les noves dependències. «Sí que esperàvem rebre més diners de Govern per a l’edifici», va admetre Gil, «però farem un crèdit extraordinari per finançar les obres».

El cap de Govern va assegurar que «apostem per l’equilibri de totes les parròquies, no fem distincions des del punt de vista polític». Martí va recordar que l’hotel Glòria era «un edifici públic del qual no se’n feia ús, com l’hotel Rosaleda i la Casa Rossell, de les quals no s’entén perquè no en donem un ús», va lamentar. Una altra obra realitzada a Sant Julià i pagada pel Govern ha estat la reforma de la plaça a la sortida del túnel de la Tàpia. «Les inversions s’han de fer on es necessiten i a Sant Julià feia falta un impuls». Quant a la segona fase del vial lauredià, Martí va afirmar que l’obra «no es quedarà a mitges» però també va admetre que no sap quan s’acabarà.

UN ANY D’OBRES / L’empresa constructora Pidasa Serveis ha estat l’adjudicatària de les obres de condicionament de l’hotel Glòria amb un termini d’execució d’11 mesos. El projecte ha pal·liat les deficiències estructurals de l’immoble, integrant el volum de la construcció al seu entorn. A més, les obres han permés l’ampliació de la plaça Major al nivell de la planta baixa de l’edifici, la construcció d’unes escales de comunicacions verticals i d’un ascensor entre el passatge de la Valireta i l’ampliació de la plaça Major, i la remodelació de la façana de l’hotel que dóna a la plaça.

La plaça Major laurediana ja té una altra cara i recupera l’aspecte de fa uns anys. Ara, a revitalitzar-la.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT