PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El refugi tindrà un sanejament autònom d’aigües brutes

La primera planta es construirà prèviament en un taller i serà traslladarà després amb helicòpter

Per ESTEFANIA GRACIA / ESTHER JOVER

Projecte amb les novetats que es volen implementar al futur refugi de l’Illa situat a la Vall del Madriu-Perafita-Claror.
Projecte amb les novetats que es volen implementar al futur refugi de l’Illa situat a la Vall del Madriu-Perafita-Claror. | EL PERIÒDIC
El nou refugi guardat de l’Illa, estarà ubicat en el mateix edifici actual, aprofitant l’estructura existent com a base, i fent sobre aquesta certes mesures i reformes. Per dur a terme dites comeses, però, com l’edificació està en una zona declarada bé immoble d’interès cultural en la classificació de paisatge cultural de la UNESCO, s’ha de donar especial rellevància als criteris de sostenibilitat mediambiental i d’integració paisatgística. Així doncs, el futur refugi comptarà amb un sanejament autònom de les aigües brutes i la implantació d’uns sanitaris secs oberts tot l’any, degut a la seva ubicació en la cubeta de l’Illa i de l’estany Rodó.
 
A més, la Vall del Madriu-Perafita-Claror està inscrita com a espai RAMSAR, per tant, encara es fa més palesa l’obligació de tenir una acurada protecció i gestió dels ecosistemes aquàtics. Així doncs, es realitzarà un seguiment ambiental de la construcció del refugi, i a posteriori del seu funcionament, posant èmfasi en el seguiment i la protecció del medi aquàtic, mitjançant indicadors ambientals. 
 
Aquest, però, es construirà en dos plantes, i la planta baixa actual,  s’aprofitarà com a zona tècnica per al refugi lliure (que estarà obert tot l’any) i per a la cabana del vaquer. La planta s’ampliarà, únicament, en la zona oest, per donar cabuda a la part final del sanejament autònom i limitant així els moviments de terres i els impactes que es puguin ocasionar sobre la flora, la fauna i el paisatge. I la primera planta es farà completament nova, a més, serà tota de fusta, i es construirà prèviament en un taller, traslladant-la després en helicòpter fins al refugi. Segons el Govern, aquesta mesura és necessària per reduir l’amuntegament de materials en la zona i l’emissió de gasos i depeses, doncs s’ha calculat un cos total de 1,6 milions d’euros i s’intentarà limitar el nombre de viatges amb helicòpter. 
 
Pel que fa al subministrament d’energia, es farà mitjançant plaques fotovoltaiques per a l’energia elèctrica, amb el suport d’un grup electrogen de gas. I en respecte a l’aigua calenta, s’obtindrà també a través de plaques fotovoltaiques. 
La localització del futur refugi guardat, a 2.500 m d’altitud, és fruit d’un treball d’anàlisi de diferents alternatives possibles d’ubicació dins la vall. Doncs el Govern afirma que desprès de valorar diferents alternatives a nivell d’impacte medi ambiental i de patrimoni cultural existent, així com tenint en compte les infraestructures i les rutes utilitzades pels senderistes i muntanyencs, es va optar per aquesta opció reduint així al mínim l’impacte d’una nova infraestructura en la vall.
Per tant, el Govern espera poder fer una bona tasca i finalitzar així el cercle de refugis guardats del Principat, doncs amb aquest, ja en seran quatre, amb el de la Borda de Sorteny (inaugurat el desembre passat), el del Comapedrosa i el de Juclà. A més, el refugi de l’Illa és un indret amb història, i el Govern vol que en segueixi fent, doncs va ser utilitzat durant els anys 30 del segle passat com a alberg per als treballadors que van realitzar les obres hidràuliques en la zona. 
 
Evolució del projecte / El passat 10 de desembre de 2014, el Govern va decidir declarar desert el primer concurs convocat per a la construcció del refugi guardat de l’Illa. On un total de vuit empreses van optar a la licitació convocada el 15 d’octubre d’aquell mateix any. Es va prendre la decisió basant-se en l’acord amb la Llei de contractació pública, on s’especifica que han de ser desestimades les ofertes que tinguin un impost superior al 110% del pressupost base de licitació, un import que van superar tots els aspirants. 
Uns mesos desprès, es va tornar a obrir el concurs, i finalment, el passat sis de maig, aquest va ser adjudicat a l’empresa Pidasa Serveis S. L., amb un pressupost total de 1.596.955 euros. I amb una previsió inicial per acabar el projecte de 10 mesos (cinc de pre-construcció al taller, quatre de construcció in situ i un mes pels acabaments) tot i que degut a una aturada per l’hivern, el període s’ha augmentat en uns 16 mesos. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT