PUBLICITAT

Andorra La Vella

L’economia s’estabilitza després de set anys consecutius de crisi

L’informe publicat per la CCIS no recull l’impacte que l’afer BPA podria tenir sobre el sistema

Per MARISA DA COSTA

El president de la Cambra de Comerç d’Andorra, Marc Pantebre, durant la presentació d’ahir.
El president de la Cambra de Comerç d’Andorra, Marc Pantebre, durant la presentació d’ahir. | EL PERIÒDIC
Després de 14 semestres reflexant una pèssima evolució del sistema econòmic andorrà, la 36a publicació dels resultats de les enquestes de conjuntura que, periòdicament, desenvolupa la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), comunica a la fi allò que tothom desitjava sentir: «L’anàlisi general de la situació empresarial posa de manifest que, després de set anys ininterromputs de contracció, la situació econòmica al Principat s’està estabilitzant». Tanmateix, aquest dringar de campanes és encara dèbil i no se sent des la llunyania. 
 
L’encarregat de presentar els resultats dels qüestionaris qualitatius fets a un total de 389 empreses arrelades al país, el president de la CCIS, Marc Pantebre, va destacar amb comediment els «signes de millora de l’economia». La moderació del portaveu de la Cambra de Comerç a l’hora de transmetre aquests senyals de recuperació, rau en la problemàtica desencadenada amb l’esclat de l’afer BPA. Les percepcions dels representants del sector empresarial recollides permetien esperar un tancament percentual en positiu del PIB del darrer exercici, beneficiades «per la millora del context econòmic europeu» i la progressió a l’alça dels estats veïns, sent notable l’espanyola. Pantebre va indicar que el cas BPA «és un important entrebanc» i que , «sense entrar en valoracions sobre la correcta o menys encertada actuació sobre aquest assumpte», caldrà esperar a veure com progressa la situació i esmerçar «els màxims esforços per tal de reduir l’impacte en el sector empresarial». 
Ara per ara, però, ja s’està veient com els problemes sorgits de BPA han causat «alentiment en certs negocis» degut el renom que l’entitat tenia entre un sector financer que suposa gairebé el 20% del PIB del país. Sigui quin sigui el grau d’afectació que, finalment, el cas tingui sobre l’economia andorrana, Pantebre va assegurar que «l’acabament de la crisi econòmica no reportarà als nivells» de benestar que s’havien assolit abans d’iniciada la recessió.
Les conclusions presentades ahir sorgeixen de les enquestes efectuades a empreses de les quatre branques amb presència al país: indústria, construcció, comerç minorista i sector hoteler, i se’n desprèn l’estat en què es troba cada vessants així com les perspectives de cadascun d’ells. 
 
La construcció, àmbit que havia mostrat un retrocés important i evident els darrers anys, alleugereix aquesta tendència per passar a una aparent estabilització. Com aquest darrer, el comerç minorista no ha apuntat un increment dels seus negocis però ha moderat la seva caiguda. Els sectors industrial i hoteler, per últim, permeten entreveure una recuperació moderada i certa tendència a l’estabilització.
 
Aquestes dades són les més positives dels darrers set anys; «lentament s’estan mostrant indicis de recuperació del ritme d’activitat» i, tot i no ser gaire evidents, apunten cap a la recuperació de l’economia si, en els propers mesos, l’afer BPA es resol amb la menor trascendència possible per a un país amb una «economia fràgil». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT