PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

41 atletes a Islàndia

Bona part hi seran amb la mínima exigida i d’altres són repescats pel COA perquè s’hi han quedat a prop

Per JOAN JOSEP BLASCO

La delegació andorrana en la desfilada dels equips de la cerimònia d’inauguració dels Jocs de Luxemburg del 2013.
La delegació andorrana en la desfilada dels equips de la cerimònia d’inauguració dels Jocs de Luxemburg del 2013. | COA
El primer de juny arrenquen els Jocs dels Petits Estats d’Islàndia i el Comitè Olímpic Andorrà (COA) feia pública ahir la llista definitiva dels esportistes nacionals que hi seran presents. En total 41, que són els que han pogut arribar a les mínimes exigides. D’altres s’han quedat a prop i per la seva progressió es decideix que puguin participar-hi per mantenir la seva progressió i agafin experiència internacional en cas de no posseir-la. Competiran en 10 disciplines. Les medalles aniran cares, però amb aquesta reglamentació els que hi van compten amb més opcions que no pas en edicions anteriors.
 
Respecte a dos anys enrera, a Luxemburg, el nombre d’atletes només augmenta en dos. En aquella ocasió ja es van endurir les mínimes, que anava relacionada amb la conjuntura econòmica del moment i que encara es ve arrossegant. «Els que hi van tenen opcions de fer un bon resultat», afirma Jaume Martí, president del COA, que sempre és dels que es mulla a l’hora de fer travesses respecte a les medalles que obtindran els andorrans: «Aconseguir entre 10 i 12 estaria bé». Destaca que per poder confeccionar la llista definitiva «les federacions s’han ajustat molt a l’hora d’establir les mínimes» i ser exigents per a classificar-se. El COA també té en compte que «els Jocs serveixen per a poder promocionar els esportistes», per adquirir experiència internacional i que puguin tenir una fita per assolir els registres. La delegació total és de 52, sumant-hi els tècnics. En aquest aparat «hem escurçat el màxim el nombre». Hi ha esports com el golf i el tennis taula que es desplacen sense entrenador.
 
Esportistes repescats

En tennis taula només Patrick Rodríguez havia assolit la mínima per anar a Islàndia, però finalment també hi serà present Ferran Díaz. La seva presència permetrà que puguin prendrà part en més modalitats. A més de fer-ho de forma individual podran jugar en dobles i per equips. «Provarem de guanyar algun partit. Crec que podem aconseguir-ho perquè de les vegades que hi he anat és en el que arribem en un millor moment», indica Rodríguez.
 
L’equip més nombrós és el de bàsquet, però perquè es necessita una plantilla de dotze jugadors. Després és la d’atletisme, amb set components. Amb mínima hi són Marcos Sanza en 10.000 metres, Clàudia Guri en triple salt i Miquel Vílchez en perxa. La resta d’escollits són els que més s’han acostat a les marques. Estefanía Sebastián va aconseguir-ho en els 100 metres, però el registre no va ser vàlid perquè el vent a favor era superior al permès per oficialitzar-se. Aquests atletes no només competiran en les proves on han aconseguit la mínima. Sanza també ho farà en els 5.000 m i Guri en els salts d’alçada i llargada. Sebastián també ho farà en els 200. En les dues curses de velocitat hi participarà Mikel de Sa. Laia Isús competirà en els 1.500 i els 800, mentre que Josep Sansa en els 3.000 obstacles. Les opcions de pujar al podi «els que tenen mínima sobre el paper poden fer-ho», exposa Abraham Férriz, director tècnic de la Federació Andorrana d’Atletisme, tot i que hauran de comprovar la llista que presenten la resta d’equips: «Hem de veure quins rivals s’hi presenten, si han millorat marques i quan van fer-ho, i després si són més o menys els que competeixen». Tècnics i esportistes estan a l’espera de conèixer amb qui s’hauran d’afrontar per entrar a valorar d’una manera més concreta les possibilitats de fer medalla.
 
El tercer equip amb més membres és el de judo, amb sis. El conjunt torna a guanyar en volum després que fa dos anys a Luxemburg només hi competissin Laura Sallés i Dani García. De fet, només Sallés compta amb experiència en uns Jocs dels Petits Estats. I és l’única que serà a Islàndia amb mínima. La resta, hi seran perquè «són els que més a prop han estat dels resultats que s’exigien i perquè han treballat fort», destaca Toni Besolí, director tècnic de la Fandjudo. Fabián Ramos, Iván Llanos, Iván García, Karim Nsir i Lia Povedano s’estrenaran en un esdeveniment d’aquest tipus. «Tots tenen opció de fer medalla», indica Besolí, que també és conscient que dependrà del sorteig. Sallés és qui comptarà «amb més opcions».Augmentar l’equip també permetrà que es pugui competir per equips.
 
En natació són tres membres. Pol Àrias és l’únic en tenir la mínima. Mònica Ramírez el té en 100 m esquena, però en piscina curta, i no en llarga com es demanava. Nàdia Tudó es va quedar a dècimes d’aconseguir la marca. Àrias participarà en els 200, 400 i 1.500 lliures, i els 200 esquena; Ramírez en els 50 i 100 lliures i els 100 i 200 esquena; i Tudó als 50, 100, 200, 400 i 800 lliures. Sergio Rayo, director tècnic de la Federació Andorrana de Natació, considera que Àrias «pot lluitar per les medalles en els 1.500», Ramírez «en els 100 i 200 esquena i els 100 lliures», i Tudó «pot ser entre les cinc primeres en totes les proves». La delegació a la piscina és inferior a la d’altres ocasions perquè «les mínimes eren molt fortes, però hem tingut una temporada i els nedadors arriben realment molt forts».
PUBLICITAT
PUBLICITAT