PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els infermers d’Andorra demanen més reconeixement legal i econòmic

Els professionals han aprofitat la Diada d’Infermeria 2015 per reivindicar accions

Per ESTEFANIA GRACIA

Un moment de la celebració de la Diada d’Infermeria 2015, ahir.
Un moment de la celebració de la Diada d’Infermeria 2015, ahir. | ANA / M. B.
El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers d’Andorra (COIA) va reivindicar el seu paper durant la Diada d’Infermeria 2015 que es va cel·lebrar ahir. Amb el lema «Les infermeres, una força per al canvi: eficaces en cures, eficients en costos», la presidenta del COIA, Mònica Duran, va explicar que l’objectiu d’aquestes jornades és «reivindicar el nostre paper perquè som eficients i eficaces a l’hora de treballar i el valor de les infermeres està infrautilitzat».
I és que l’actual llei que regula la professió es va aprovar l’any 1986, i els professionals de la infermeria consideren que «està totalment obsoleta», doncs destaquen que actualment, la seva feina està centrada especialment en fer atencions, cures o petites extraccions de sang. «I la infermeria va més enllà, se’ns ha de reconèixer legislativa i econòmicament» va aclarir Duran. En aquest sentit, la presidenta va demanar també que se’ls reconeguin les competències i els coneixements a nivell legal i econòmic, ja que «les nostres capacitats ens permeten fer moltes més tasques de les que actualment estan reconegudes». 
 
Per la seva banda, la nova ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, va voler mostrar el seu suport i s’ha compromès a millorar les expectatives professionals del col·lectiu. A més de voler fer pública la seva «admiració» cap al col·lectiu d’infermers i llevadores, doncs els va traslladar la seva intenció de mantenir converses amb ells i potenciar el diàleg amb el Ministeri. De fet, el proper mes de juny ja hi ha programada una trobada entre la ministra i el COIA per escoltar les seves inquietuds i necessitats. Ferrer va explicar també que una de les prioritats del Ministeri de Salut és «adoptar un pla de salut que contempli les accions que s’han de portar a terme, entre elles temes com la salut mental o la fibromiàlgia». Recordant que ahir va ser també el Dia mundial de la Fibromiàlgia i la Fatiga Crònica. 
 
Pel que fa a la jornada d’infermeres i llevadores d’ahir, hi van assistir al voltant de 50 professionals, que van participar en les diferents activitats organitzades per celebrar la diada, com ara tallers o la conferència ‘Una altra perspectiva de canvi’ a càrrec del creador de la metodologia Connecting perspectives, Jordi Robert. A més d’una taula rodona titulada ‘Infermeres: Protagonistes del sistema de salut’ o la presentació del llibre ‘25 anys d’història de l’Escola d’Infermeria de la Universitat d’Andorra’
L’acte inicial de la jornada però, va ser inaugurat per la ministra Ferrer, i la presidenta Duran. A més, també es va presentar la nova pàgina web del COIA i un concurs fotogràfic. Tot i aquestes activitats hagin posat fi a la Diada, el dia nou de maig es van fer també diversos tallers i ponències per celebrar i donar veu als diferents professionals del món de l’infermeria. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT