PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Perill d’incendi elevat a la Margineda i a Aixàs

L’estació sísmica de la Rabassa ha captat un terratrèmol del Japó

Per ESTHER JOVER MARTIN

Mapa del risc d’incendis forestals d’ahir difòs pel CENMA.
Mapa del risc d’incendis forestals d’ahir difòs pel CENMA. | WWW.INCENDIS.AD
Les estacions meteorològiques instal·lades a la Margineda i a Aixàs indiquen que a la zona el risc d’incendis és elevat (al mapa de la fotografia són els dos focs marcats en color groc). El mapa de perill d’incendi forestal a Andorra del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (CENMA) indica els punts amb més risc de patir focs a causa de les condicions meteorològiques.
A la zona d’Aixàs l’hàbitat inflamable és de carrascars (alzines de fulla curta) i a la de la Margineda el perill es troba en els hàbitats de prats silicícoles (vegetals que viuen en sòls o substrats silícics) i xeròfils (organismes que viuen en medis secs) de la muntanya mitjana, de pinedes de pi roig, matollars de corner i boix de la muntanya mitjana.
 
El mapa també indica un risc d’incendi moderat en quatre zones (senyalitzat amb focs de color verd): a Sorteny-Estanyó, on hi ha hàbitats de gespets tancats i acidòfils (organismes que necessiten un substrat àcid) i matollars d’herba pedrera, d’indrets ventosos i freds de l’alta muntanya; a Ransol, on trobem pinedes de pi negre, generalment amb abarset, acidòfiles i mesòfiles (organismes que es desenvolupen òptimament amb valors mitjans d’un factor ecològic, especialment quan aquest és la temperatura o la humitat) de zones obagues; al Bony de les Neres, on abunden pinedes de pi negre, acidòfiles i xeròfiles, dels solells, i a Perafita, amb prats de l’alta muntanya.
 
CAPTACIÓ DE SISMES / D’altra banda, l’estació sísmica de la Rabassa continua registrant els sismes que ocorren a milers de quilòmetres. El sismograma de dimarts, dia 12, indica que van arribar a Andorra les ones sísmiques d’un terratrèmol de magnitud 6,8 de l’escala de Richter amb epicentre a prop de la costa est de Honshu, al Japó. El terratrèmol es va produir a les 21.13 i les seves ones van arribar a Andorra uns 23 minuts més tard, a les 21.36. 
El sismògraf ha captat els dos gran sismes que hi ha hagut al Nepal: el de magnitud de 7,8 de l’escala de Richter del passat 25 d’abril, que va provocar la mort de més de 8.000 persones, i la forta rèplica d’aquesta setmana, el de 7,3 de magnitud. L’estació de la Rabassa va captar les ones dels sismes uns 11 minuts després que es produïssin. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT