PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Hi ha molt per fer després de ser a l’elit

Ferran Martínez, el mite del bàsquet català, explica la seva vida des de la seva retirada l’any 2002 amb el Fabriano

Per ALBERT CANES

Ferran Martínez, exjugador del Barça, el Joventut i el Panathinaikos.
Ferran Martínez, exjugador del Barça, el Joventut i el Panathinaikos. | EL PERIÒDIC
Després d’una llarga carrera professional en l’elit esportiva, en el moment que toca penjar les botes, o les bambes, o el que sigui en cada esport, hi ha un llarg viatge en què s’ha de procurar seguir molt actiu. Aquest és el cas de Ferran Martínez, el mite del bàsquet català, que va jugar tres anys a l’FC Barcelona a finals dels 80 i els 90. També ha militat a altres clubs com el Joventut de Badalona, amb qui va guanyar l’Eurolliga el 1994, el Panathinaikos o el Fabriano Basket, d’Itàlia, on va jugar la seva darrera temporada com a jugador el 2002, moment en què es va retirar. 
 
Des que va deixar l’esport d’elit de banda, Martínez ha anat involucrant-se en diversos projectes. El darrer és el Huerto Solidario, una iniciativa de Caritas, d’on és ambaixador, l’empresa lleidatana Semillas Batlle i Andbank, que n’és un dels patrocinadors. «Una de les coses que a mi personalment em donen més satisfacció és que he tingut sort en el món de l’esport. El que vull és intentar tornar a la societat tota aquesta sort que he tingut. Per això col·laboro en vàries iniciatives benefiques. Una de les que em fa especial il·lusió és ser ambaixador de Caritas» explica l’ex jugador de bàsquet. Aquesta iniciativa porta les xarxes socials com a principal reclam i es tracta que per cada «m’agrada» a la pàgina de Facebook de Huerto Solidario es planta simbòlicament una llavor d’algun producte. En aquest cas, és de llenties. 
 
Al cap d’un any, mentre es van conreant els llegums, Semillas Batlle fa una donació a Caritas de totes aquestes llavors que s’han plantat per a la gent que més ho necessita. Aquesta és la quarta edició d’aquesta iniciativa i l’any passat es van aconseguir 41.000 racions de cigrons. L’èxit ha anat creixent amb el pas dels anys.
 
Però aquesta no és l’única cosa que Martínez fa. Des del gener, la seva ocupació principal és a Andbank, on dirigeix una unitat d’esports i negocis per assessorar econòmicament esportistes d’elit i artistes. «Quan et retires i l’aixeta es tanca tens tota una vida per davant a partir dels 35 anys, aproximadament, i es fa llarg. A part de tenir el seu entorn de confiança nosaltres som la seva font d’assessorament per ajudar a estalviar de cara al futur» comenta Martínez, que es dedica a conscienciar esportistes per evitar casos com els del jugador nord-americà Allen Iverson, que quan es va retirar es va quedar sense diners ja que no va estalviar en el seu moment. 
 
Amb Andbank no acaba el llistat de les seves ocupacions. «Sóc una persona amb moltes inquietuds» afirma el mite català. Martínez ha arribat a escriure quatre llibres de temàtica variada: econòmica, esportiva, autobiogràfica,... I està treballant en el cinquè, que es publicarà el desembre. També és el president de l’empresa Lánzame Capital, que ajuda joves emprenedors que tinguin idees i no hagin de marxar a fora del seu país per lliurar-se un futur. Però encara hi ha més: Martínez és a la Comissió Esportiva de l’FC Barcelona en la secció de bàsquet, treballant conjuntament amb la Junta Directiva del club.
 
No parar una vegada s’acaba la pràctica de l’esport d’elit és la filosofia de Martínez, que s’ha especialitzat en economia i tecnologies, però segueix lligat al món de l’esport i col·labora amb projectes socials. «Quan hi ha ganes, el temps acaba sortint d’on sigui».
PUBLICITAT
PUBLICITAT