PUBLICITAT

Andorra la Vella

Carrera progressiva

Els alumnes de l’Escola d’Atletsime de la FAA segueixen un programa d’aprenentatge a llarg termini

Per A. CANES

Els atletes dels sis grups que conformen l’Escola d’Atletisme de la Federació Andorrana, amb edats compreses entre els 4 i 16 anys.
Els atletes dels sis grups que conformen l’Escola d’Atletisme de la Federació Andorrana, amb edats compreses entre els 4 i 16 anys. | EMILIO PRENAS
L’atletisme és un d’aquells esports que gairebé tothom pràctica en algun moment de la seva infància. La prova d’això són els 140 joves federats a l’Escola d’Atletisme de la Federació Andorrana (FAA) que acudeixen tres vegades a la setmana a l’Estadi Comunal per practicar aquest esport. Però l’atletisme és molt diferent a la resta, com el bàsquet,el futbol o l’hoquei. El ritme de competició no és el mateix i es planteja l’aprenentatge de les diferents proves a llarg termini, sobretot en edats menys avançades.
 
Actualment, hi ha sis grups que formen l’Escola, amb infants dels 4 als 16 anys d’edat. En els tres primers grups, que estan formats pels més petits, l’aprenentatge és diferent i hi ha una dinàmica més general en els aspectes bàsics de l’atletisme i totes les seves disciplines. En aquestes edats menys avançades l’aprenentatge de totes les proves són ideades de tal manera que siguin més lúdiques, sense oblidar els aspectes bàsics i tècnics de les diverses disciplines de l’atletisme. En aquestes edats, els aspectes competitius queden en un segon pla. 
 
Una vegada van avançant en edat i en experiència en aquest esport, els joves atletes de l’Escola de la Federació passen a realitzar unes proves de resistència, salt, llançament i velocitat per veure en quines disciplines destaquen més. També depenent dels gustos i les ganes de cada alumne es decanten cap a una de les diferents disciplines que es realitzen. En alguns casos concrets, els atletes decideixen realitzar més d’una disciplina ja que s’hi troben a gust competint en més d’una prova. 
 
En edats més avançades els alumnes són orientats cap a una vessant més competitiva i comencen a realitzar marques de cara a les competicions que es realitzen al llarg de l’any. En atletisme, com passa sovint al país, tenen l’avantatge de poder participar en competicions de França, Catalunya i les pròpies d’Andorra. Els que més sacrifici i esforç demostren durant els entrenaments, així com els més capacitats físicament, acaben realitzant més competicions. Un exemple de capacitat són les recents mínimes que s’han aconseguit per als FOJE, que es disputen a finals de febrer i que compta amb atletes de tota Europa, per part de Raquel Guri, en triple salt i llargada. 
 
Quan superen els 16 anys, els atletes es vinculen a un club d’Andorra per seguir amb el seu procés de creixement. És aleshores quan la seva progressió és més notable i els resultats a nivell personal milloren més que mai. Abans que això arribi, però, hi ha un procés llarg i d’esforç.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT