PUBLICITAT

Andorra la Vella

Màxima activitat pel Dia de la Diversitat Cultural i dels museus

Els centres del Principat obren gratis dissabte i diumenge

Per EL PERIÒDIC

Un moment del Dia de la Diversitat Cultural, celebrat aquest dissabte a Andorra la Vella.
Un moment del Dia de la Diversitat Cultural, celebrat aquest dissabte a Andorra la Vella. | ANA / J. D.
Durant tot el dia, el passat dissabte es va celebrar el Dia de la Diversitat Cultural. La jornada va començar a la capital del Principat amb una cercavila que va aplegar els participants, amb vestits, banderes i estendards dels seus països en un recorregut que va anar des de la plaça de la Rotonda a la plaça Guillemó. La cercavila la van animar les panderetes i gaites de Casa Galícia, però també la Gresca Gegantera d’Andorra la Vella, amb els seus gegants, Carlemany i Ermessenda. A l’arribada a la plaça de les arcades el cònsol major d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, va assegurar que «és fantàstic veure la integració que han arribat a tenir aquí tants països i cultures diferents i que sembla que sigui una sola».

Des de les 12 hores de dissabte es van poder visitar els estands explicatius i de venda de productes de les associacions culturals, com la d’Amics del Poble Sahrauí, les d’equatorians, filipins, veneçolans, argentins, peruans, o russos residents, el Club Penya Encarnada d’Andorra, la Creu Roja Andorrana, l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella o els International Singers.

Obertura gratïta de tots els museus / Els museus del Principat es van adherir durant tot el cap de setmana a l’esdeveniment, amb dues jornades de portes obertes. S’hi van afegir a la iniciativa el Museu de la Moto, el MW Museu de l’Electricitat. Casa Cristo, el Museu Nacional de l’Automòbil, Casa d’Areny-Plandolit, Museu Postal, Centre d’Interpretació de la Natura, Casa Rull, Farga Rossell, Centre d’Interpretació del Ferro, Andorra Romànica-Centre d’Interpretació del Romànic, Museu del Còmic, Casa de la Vall i el Museu del Tabac, del Perfum, CIAM i el CAEE.

Vessant pedagògic / La jornada de dissabte a la capital va tenir, a més, un important vessant pedagògic per fomentar el respecte a les diferents cultures i els drets humans. El joc dels Drets Humans de la Creu Roja, una proposta de voluntariat destinada als infants, se celebrava també durant tot el dissabte a la plaça Guillemó. En aquest sentit, Minguillón va insistir que la diversitat «és fantàstica per a una societat i un país i que hem de seguir en aquesta línia».

A banda de la conscienciació, però, la jornada es va viure com una festa, amb bona resposta de públic i bon temps, a la qual es van sumar els Castellers d’Andorra, amb pilars caminats i un castell de sis; la Casa Rússia, que va oferir concerts de cançons infantils populars i un ball de la dansa de Kalinka; el ball espanyol d’Alendoy Flamenco; els balls folklòrics de la Casa de Portugal; els cants i balls filipins; i altres exhibicions o exposicions de vestits tradicionals.

El cònsol major de la capital i la consellera de Cultura i Participació Ciutadana del Comú d’Andorra la Vella, Meritxell Rabadà, acompanyats per l’ambaixador espanyol, Manuel Montobbio, van aprofitar per fer una passejada i conèixer de primera mà la situació de les associacions que, segons va explicar el mateix a Minguillón a l’Agència ANA, «estan contentes». A més, algunes associacions de països americans van demanar al Comú poder col·laborar en els actes que s’organitzin amb motiu de la capitalitat de la cultura iberoamericana d’Andorra la Vella. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT