PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

117.000 € en multes en el 2014 per incomplir els riscos laborals

27 empreses han comés infraccions que, en alguns casos, han arribat fins als 6.000 euros

Per EL PERIÒDIC

Uns operaris treballen en l’estructura exterior de l’edifici de Caldea, en les actuacions habituals de neteja de vidres en treball en alçada.
Uns operaris treballen en l’estructura exterior de l’edifici de Caldea, en les actuacions habituals de neteja de vidres en treball en alçada. | TONY LARA
El passat any 2014 va deixar fins a 27 sancions a diferents empreses per incomplir alguns dels apartats de la normativa de riscos laborals. L’import total de les multes que va imposar el Govern va ascendir als 117.639 euros, mentre que en les estadístiques dels últims mesos del passat any el 70% de les empreses que van tenir problemes amb la reglamentació van ser petites, mentre que la resta van ser mitjanes i grans. L’Observatori de Riscos Laborals d’Andorra (ORLA) recordava ahir, segons informava l’Agència ANA, que la majoria de les sancions del 2014 van ser en el tram final de l’any.
L’Observatori de Riscos Laborals d’Andorra (ORLA) ha detectat que la majoria de sancions per incomplir la normativa de riscos laborals s’han imposat, almenys durant el darrer trimestre del 2014, a petites empreses. Aquestes multes són derivades d’incidències relacionades amb els serveis de prevenció aliens (SPA) que tenen contractats.
 
D’aquestes empreses sancionades els últims mesos del 2014, tal com ha donat a conèixer l’ORLA a l’ANA, un 70% eren petites i la resta, mitjanes i grans. Les sancions d’aquestes empreses oscil·len en funció de la seva mida i del nombre de treballadors que tenen, però en els casos detectats per l’ORLA, els empresaris sancionats durant aquest període han hagut de fer front a multes de fins a gairebé 6.000 euros. Amb les dades de què disposa el Govern de tot el 2014, durant tot l’any passat es van sancionar a 27 empreses per un import total de 117.639 euros. 
 
La normativa obliga a totes les empreses a elaborar i complir un programa per garantir la seguretat i la salut al lloc de treball, i la majoria d’elles acaba optant per contractar una companyia que ofereixi serveis de prevenció aliens (conegut com a SPA), per tal que li desenvolupi. Tot i que la llei que regula aquest aspecte es va aprovar fa prop de set anys, segons l’ORLA fins fa uns mesos el Govern no ha començat a sancionar i ara l’observatori ha pogut constatar que ja s’han imposat les primeres multes a empreses. 
 
Des de l’Observatori han posat de manifest que, tot i que l’última responsabilitat sempre és de l’empresari, en moltes ocasions la problemàtica neix del mateix SPA. El motiu és que arran de l’aprovació de la llei es van crear moltes d’aquestes empreses, que hi van veure una oportunitat de negoci. Des de l’ORLA lamenten que, en moltes ocasions, aquestes empreses «no estan preparades per assumir com cal la feina que requereix el sector».  Algunes, fins i tot, han hagut de tancar, en no poder fer front als requeriments fets per part del Departament de Treball, segons van confirmar fonts de l’Observatori. Fa uns anys hi va arribar a haver dotze empreses que s’hi dedicaven,  i avui en dia només n’hi ha vuit. 

L'Observatori reclama un reglament específic / En vista que les SPA han disminuït i que no sembla, segons l’ORLA, que compleixin amb les exigències que requereixen les empreses i la normativa, l’Observatori proposa que es regulin els serveis de prevenció a través d’un reglament específic, tal com fan els països veïns, per fer-lo més exigent en determinats aspectes. 
Des de l’ORLA destaquen que tot SPA ha de subministrar als seus clients una avaluació de riscos en matèria d’instal·lacions, de maquinària i de condicions de cada lloc de treball (per determinar, per exemple, si aquest té la suficient llum o si les cadires estan en bon estat, entre d’altes aspectes). 
 
Tot i això, des de l’Observatori apunten que, a la pràctica, no s’elabora correctament l’informe de riscos obligatori i fan arribar a l’empresari un manual genèric –en ocasions de fins a 500 pàgines- on no es resol la qüestió concreta de la seva empresa sinó que s’hi aborden totes les casuístiques possibles de risc.
 
Fonts de l’ORLA remarquen que, sovint, l’empresari no es pot llegir totes aquestes recomanacions genèriques i acaba signant sense haver-se informat. El problema, afegeixen, és que un cop signat, l’empresari passa a assumir tota la responsabilitat en cas d’accident. De fet, si Inspecció de Treball detecta irregularitats i l’empresari admet que no ha fet cas del que li deia el seu SPA, la sanció pot arribar a ser el doble de quantiosa. 
 
El que l’ORLA espera és constatar que en la present legislatura s’aprovin reglaments per incloure mesures més estrictes que, en la pràctica, comencen a emprar-se. Tot, per millorar la seguretat laboral.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT