PUBLICITAT

Andorra la Vella

Equips de recerca engeguen la creació d’un ‘big data’ nacional

El projecte recollirà dades de diferents sectors per augmentar l’eficiència de serveis

Per m.c.

Alguns dels membres dels equips de recerca que s’encarregaran de desenvolupar el ‘big data’, a la trobada d’ahir a l’UdA.
Alguns dels membres dels equips de recerca que s’encarregaran de desenvolupar el ‘big data’, a la trobada d’ahir a l’UdA. | Tony Lara
La Universitat d’Andorra (UdA) va acollir ahir la primera jornada de treball per desenvolupar un ‘big data’ nacional, impulsat per la Fundació ActuaTECH. La finalitat d’aquesta iniciativa, que germina de la unió de recursos del Govern, la Universitat d’Andorra (UdA) i de les parapúbliques FEDA i Andorra Telecom, és «donar serveis a tot el país, a diferents nivells», segons va explicar el director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles, durant la trobada que donava el tret de sortida a aquesta tasca. 
 
L’elaboració d’aquest projecte es perllongarà durant tot un any, en què els professionals de diverses branques compaginaran la seva experiència per crear una plataforma pensada per contribuir en l’avenç del Principat, «recollint dades multisectorials per a la millora i desenvolupament de diferents serveis». 
 
Seran membres de l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra, equips de recerca d’Andorra Telecom i de FEDA i estudiants de l’UdA qui, juntament amb la participació d’un grup de recerca del prestigiós Massachusetts Institute of Technology (MIT) treballaran en l’arreplegament de dades «de mòbils, de posicionament, de tota l’activitat del país: escombraries, enllumenat...». L’objectiu final és compendiar la documentació necessària per crear aplicacions i tirar endavant idees que acabaran repercutint positivament en el turisme, el comerç o el medi ambient, per exemple. 
 
El qui ahir feia de portaveu dels quatre membres del clúster, que apropa els sectors públic i privat, va assegurar que la recollida d’informacions, «vulguem o no, algú les farà tard o d’hora», pel que «avançant-nos en aquest sentit volem ser garants de que això es fa bé i de manera transparent», tot respectant la privacitat de la gent».
 
A curt termini, tot plegat ha de servir com a empenta perquè empreses tecnològiques generin els seus propis projectes per posicionar Andorra en una bona plaça. A llarg termini, la intenció passa per exportar els fruits que han de sorgir d’aquesta «generació de sinèrgies». El director general de la parapública va considerar l’avantatge que suposa la integració de forces «pel valor afegit que podem aportar» i perquè, a més de la reducció de costos, «dóna força a un país petit com és Andorra davant de les grans empreses dels països veïns». 
 
Ara per ara, el projecte es troba en vies embrionàries: «Estem acabant d’enfocar, d’identificar temes per no centrar-os només en la mobilitat i l’energia, sinó en moltes altres aplicacions i serveis que es poden fer com millorar el transport públic i privat, per exemple». 
 
A nivell energètic, el fet que a Andorra dades com les de les xarxes, sessions de cable, característiques tècniques, el control de la producció i preus, entre altres, estiguin unificades en una sola plataforma, «és un avantatge respecte de la resta d’Europa, on està sectoritzat en diverses empreses perquè no hi ha un sol operador de sistema, un operador de xarxes, un sol comercialitzador, etcètera». La possibilitat de posar en comú totes aquestes informacions permetrà, a més, «el control i la gestió eficient dels aparells elèctrics.
 
Col·laboració amb el MIT/ El treball conjunt amb els investigadors del MIT no es limitarà a la creació del ‘big data’ sinó que s’ampliarà a altres projectes de la Fundació ActuaTECH. Això permetrà, alhora, que docents i alumnat de l’UdA intercanviïn coneixements amb els equips de recerca de la Universitat nord-americana. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT