PUBLICITAT

Andorra La Vella

L’AATF no descarta una futura modificació en la Llei de bases

Actualment s’han desplegat tres reglaments de l’ordenament tributari, però s’està treballant en un quart

Per ESTEFANIA GRACIA

El ponent de Strategos, Joan Oliver, durant la ponència sobre la Llei de bases de l’ordenament tributari a la sala d’actes de MoraBanc.
El ponent de Strategos, Joan Oliver, durant la ponència sobre la Llei de bases de l’ordenament tributari a la sala d’actes de MoraBanc. | ANA / M.C.
Segons el president de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals (AATF), Jean-Michel Rascagneres, la nova Llei de bases de l’ordenament tributari s’està desplegant «cada dia més». Tot i això, el representant de l’empresa Strategos, Joan Oliver, opina que les lleis fiscals «són les que més evolucionen, i a nivell del marc legal, amb la nova llei tenim ja unes bases establertes, que ens poden servir per alguns anys, però segurament, es produiran canvis», doncs «les lleis fiscals i tributàries varien segons evoluciona l’economia del país, i amb els canvis que s’estan produint ara a Andorra, és possible que s’hagin de canviar en un futur alguns aspectes de la Llei de bases». A més, actualment s’han desplegat tres reglaments i s’està treballant en un quart, el darrer, ha indicat el representant. I és que ara falten «alguns models necessaris d’omplir sobretot per l’IRPF». El representant de l’empresa Strategos, creu que cal considerar també que la legislació del 96 havia quedat «molt obsoleta» amb les noves figures impositives, i el nou text esdevé per fi un «marc de referència que estableix les obligacions dels administrats i de l’administració envers els administrats».
 
D’altra banda, el president de l’associació ha admès que el 2014 ha estat un any «intens i per això, s’ha posat en marxa l’entitat». Rascagneres assegura, però, que no s’ha produït un neguit generalitzat o punts conflictius, tot i que sí «s’han ocasionat molts dubtes». Sobretot han rebut consultes sobre IGI i l’aplicació de l’IRPF.
 
Pel que fa als controls i inspeccions, Oliver ha coincidit en afirmar que hi ha una junta directiva de control que ja «està fent comprovacions sobretot d’IGI, ITP i plusvàlues i, en breu, es faran amb l’impost de societat i altres figures impositives». A més, després dels debats inicials sobre el punt en què s’havia d’establir el control i les verificacions fiscals, Rascagneres, ha destacat que amb les darreres esmenes s’ha establert «un panorama similar al de qualsevol país europeu». I és que segons el representant dels assessors tributaris «s’havia de posar el cursor del control en un cert punt» i actualment, l’Administració Tributària ja està fent els controls o verificacions quan es detecten eventuals fraus fiscals.
 
Aquestes declaracions, van tenir lloc en l’assemblea general ordinària que l’AATF va oferir ahir per presentar la memòria d’activitats del 2014, aprovar els comptes de l’any passat i la previsió dels del 2015 i presentar el nou web de l’entitat. A més, amb motiu d’aquesta trobada, es va organitzar un seminari sobre la Llei de bases de l’ordenament tributari, a càrrec d’ Oliver. I tant Rascagneres, com el ponent, van valorar positivament el desenvolupament de la nova llei que «dóna molta més seguretat jurídica», segons Oliver. 
 
Llei de Bases / Amb el seminari, es va voler fer una presentació en societat de la llei que substitueix la del 1996. Doncs es va destacar que en la nova legislació, s’ha buscat consolidar les garanties de l’administració i reforçar els mecanismes i mitjans que han de permetre a l’Administració Tributària optimitzar l’eficàcia en la recaptació de tots els impostos. A més, la Llei de bases acull;  diverses mesures cautelars , els deures de l’administració, consultes tributàries, acords previs i especials, l’obligació de el flux d’informació, la distinció entre domini particular i professional, l’establiment d’un termini de caducitat dels expedients, l’embargament de bens i drets, la redefinició de la potestat sancionadora de l’Administració Tributària, i noves vies d’impugnació a través de la Comissió 
 
Tècnica Tributària. A més, Oliver va voler destacar el gran nombre d’esmenes que es van fer durant el projecte de llei, doncs tot i que aquesta té un total de 144 articles, es van fer unes 268 esmenes entre els tres Grups Parlamentaris (Mixt, Socialdemòcrata i Demòcrata). I d’aquestes, 90 van ser per unanimitat. Fet important que destaca el detallament i «l’interès per part dels tots els grups vers l’aplicació i el bon funcionament de la llei» segons Oliver. 
El representant, també va fer especial referència en l’apartat d’inspecció de la LLei, que es compren entre els articles 88 i 100, on Oliver va comentar que queda clar qui és «el director d’inspector, però no tenim idea de quina és la figura que ha de desenvolupar aquestes tasques». A més, cal destacar que una de les novetats de la llei és que si en un termini de 12 mesos no s’ha comprovat la inspecció, aquesta caduca i queda obsoleta. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT