PUBLICITAT

Andorra la Vella

La Fiscalia demana 4 anys a una jove per posar moneda falsa en circulació

La noia hauria de fer un pagament, a més, de 150.000 euros

Per M.C.

Passadissos de la Seu de la Justícia andorrana, on s’ubica la sala del tribunal.
Passadissos de la Seu de la Justícia andorrana, on s’ubica la sala del tribunal. | Tony Lara
El ministeri públic demana 4 anys de privació de la llibertat i el pagament de 150.000 euros a una jove acusada dels delictes majors de posada en circulació de moneda inautèntica, de fer-ho pertanyent a una associació amb fins il·lícits, de la creació de documentació inveraç, la utilització de documentació pública i privada falsa, així com de la possessió de moneda inautèntica amb la intenció de posar-la en circulació. 
 
Juntament amb el cas de la noia de 20 anys, actualment retinguda al Centre Penitenciari de manera preventiva, el Tribunal de Corts va jutjar dos homes per la seva presumpta connivència en el mateix acte il·lícit d’emetre moneda inexistent. En ambdós casos, la fiscalia sol·licita dos anys d’arrestament i el pagament de 20.000 euros per part de  cadascun d’ells.
 
Desenvolupament dels fets/ La noia, retinguda a la Comella d’ençà el moment de la seva detenció ara fa 14 mesos, va reconèixer els fets que se li imputen. Ella mateixa va descriure al tribunal com, el setembre del 2013 i a instàncies del seu pare, va obrir una empresa amb la finalitat d’oferir serveis d’organització d’esdeveniments. Va ser a través d’aquest comerç mitjançant el qual hauria emprat dos mètodes de creació de líquid inautèntic: manualment, introduint el número de targeta de crèdit i el seu codi de seguretat o bé amb targetes físiques clonades amb què feia cobraments d’operacions inexistents, l’import de les quals reintegrava a posteriori per disposar-ne en efectiu. 
 
En total, la noia va intentar realitzar transaccions –que després repartiria en comissions entre el seu pare i un altre individu–per un valor de més de 96.000 euros. Només sis de les 22 operacions van tenir èxit, aportant-li uns beneficis d’aproximadament 40.000 euros. 
 
La denúncia per part d’una de les entitats bancàries on la noia hauria obert el compte del negoci endegava les perquisicions policials. Ja iniciada la investigació i en rebre la notificació de denúncia, la jove va presentar documentació inveraç com tiquets o factures falses per tal de justificar les transaccions. En el moment de la seva detenció, el cos de seguretat li comissava tres de les targes clonades, sobre les que va declarar desconèixer-ne la procedència i haver-les utilitzat per ordre del seu progenitor. 
 
El vincle dels dos altres acusats amb la presa resideix en la utilització d’una d’aquestes targetes clonades a l’empresa de compra-venda de vehicles d’ocasió d’un dels acusats per adquirir la motocicleta de l’altre. Dos dies més tard la imputada es desdiria de l’intercanvi, pel que el comerciant feia un xec al portador al venedor. 
 
El fiscal veu una actuació il·lícita conjunta en diversos indicis. Al·lega que el fet que el propietari del local acceptés el cobrament de 9.000 euros a través d’una tarja de carburants que funcionava amb banda magnètica (ja fa anys que no es fa ús aquest mètode), que no elaborés una factura de la transacció, que retornés els diners a través d’un xec al portador (en comptes de nominal) i que no realitzés el canvi de nom del propietari de la motocicleta són motius suficients per imputar-los el delicte de posada en tràfic de moneda inautèntica. Els magistrats de la defensa d’aquests dos homes van negar el coneixement, per part dels seus clients, de la conducta fraudulenta de la noia i n’asseguren una relació completament «circumstancial i anecdòtica». Tots dos lletrats van exigir l’absolució dels seus defensats per la manca de proves. 
 
L’advocat de l’autora confessa, de la seva banda, va argumentar que la jove havia estat empesa per la dependència que sent vers el pare, relació confirmada pel psicòleg, qui destacava la influenciabilitat i compromís de la noia cap a la figura paternal. Amb tot, va demanar «clemència» i va sol·licitar la rebaixa de la condemna a tres anys, essent ferm el període ja complert de manera preventiva.
 
El tribunal valorarà les aportacions de les parts per emetre sentència el proper 25 de juny.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT