PUBLICITAT

Andorra La Vella

Cinca es mostra tranquil vers les recomanacions de l’ONU

El Govern afirma que esperarà a l’informe final per valorar les modificacions

Per ESTEFANIA GRACIA

El portaveu del Govern, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir.
El portaveu del Govern, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir. | TONY LARA
Andorra va ser sotmesa a l’ Examen Periòdic Universal del Comitè de Drets Humans de l’ONU el passat 7 de maig, i en la resolució d’aquest,  es van fer certes recomanacions al Principat per millorar els compromisos del país amb els drets humans. Un d’aquest consells, incidia en despenalitzar l’avortament en els supòsits de violació, risc per a la mare o malformació del fetus. També es van fer recomanacions similars en relació amb les adolescents embarassades. En front d’aquests resultats, el portaveu de Govern, Jorci Cinca, va manifestar ahir en la roda de premsa posterior a la sessió de Consell de Ministres d’Andorra, «la tranquil·litat vers les recomanacions». Doncs Cinca va assegurar que no cal alarmar-se, «Nacions Unides fa un seguiment a tots els seus estats membres, i tots els països tenen recomanacions, i segurament, n’hi ha que en tinguin més que Andorra», a més, en el tema de l’abortament, «l’informe fa referència a un cas específic, en cas d’abortament per una acció de violació». 
 
El portaveu va remarcar, però, que cal esperar a l’informe definitiu, doncs «quan el tinguem, ja veurem quines modificacions cal fer i que s’ha d’adaptar a Andorra, però segur que en el proper informe veurem un bon balanç». De totes maneres, Cinca va mostrar el seu contentament per l’informe recollit, i va afirmar que l’inventari de modificacions en l’àmbit legislatiu que Andorra ha fet des del 2010 al 2015, «és molt ampli, i ha estat reconegut». «El fet de millora, però, no implica que no es donin recomanacions». 
 
Altres recomanacions / Altres observacions que es van fer en l’informe, van ser referents a la nacionalitat, on es proposava rebaixar a 10 anys el requisit per obtenir-la, seguint els estàndards de la Convenció Europea, que els situa per sota d’aquest període. 
 
En matèria de treball, l’ONU va recomanar  també fer una consulta nacional sobre l’entrada a l’Organització Internacional del Treball i l’adhesió als seus convenis. I també va assenyalar la necessitat d’aprovar una llei d’accés a la informació per promoure completament l’exercici de la llibertat d’expressió i d’opinió. A més, va animar a que es despenalitzés la difamació i s’inclogués en el codi civil. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT