PUBLICITAT

Andorra La Vella

L’Albó no s’adapta a la normativa d’accessibilitat ni de seguretat

L’equipament residencial serà reformat durant l’any 2016 per atendre les necessitats dels usuaris

Per ESTHER JOVER MARTIN

Una noia deixa entrar la llum en una de les habitacions individuals de la residència l’Albó, ahir al matí.
Una noia deixa entrar la llum en una de les habitacions individuals de la residència l’Albó, ahir al matí. | TONY LARA
El centre residencial l’Albó fa temps que s’ha quedat obsolet. Construït fa més de 20 anys, les instal·lacions necessiten una reforma urgent per adaptar-se a les normatives d’accessibilitat i seguretat. Per exemple, la majoria dels banys no estan adaptats per a persones amb diversitat funcional, fet que dificulta l’hora de la higiene. «En 21 anys no s’hi ha fet res, la residència està vella i no compleix les condicions d’adaptació ni dels banys ni de les habitacions», va lamentar ahir la presidenta de la junta rectora de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM), Pilar Díaz, de la qual depèn l’Albó. Amb tot, Díaz va puntualitzar que «el Govern ens ajuda».
 
El cop de mà de l’Administració ve ara amb el finançament de les obres de reforma del centre residencial, on actualment viuen 33 persones. El pressupost són 600.000 euros plurianuals. En l’edició d’EL PERIÒDIC D’ANDORRA d’ahir vam informar que l’EENSM convoca els arquitectes a participar en el concurs d’idees nacional per a la redacció del projecte i la direcció de les obres de reforma i ampliació de la residència del centre. Les ofertes es poden presentar fins al 10 de juliol i, per tant, Díaz calcula que els treballs, que duraran uns dotze mesos, es realitzaran durant l’any que ve. La reforma de l’Albó serà interior. «Tot està molt net i cuidat, però està molt vell», va insistir Díaz. Mentre durin les obres els residents hauran de viure en un altre lloc, tot i que encara no s’ha decidit on.
 
VISITA DE FERRER I JOVER / Els usuaris de l’EENSM van rebre ahir al matí la visita de la ministra de Salut, Benestar i Ocupació, Rosa Ferrer, i del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, tots dos novells en el càrrec. En la ronda els va acompanyar la secretaria d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, que fins fa poc era la gerent de la Fundació Privada Tutelar (FPT). El programa de pisos tutelats Vida Independent, que depèn de la FPT, passarà a ser gestionat per l’EENSM durant el juny.
Després de la visita per les instal·lacions de l’Albó i de tots els serveis de l’EENSM, el titular d’Educació va destacar la «molt bona feina del personal» però va admetre que el centre «necessita una millora». Amb tot, Jover va assegurar que «n’estan pendents». El programa Progrés depèn d’Educació i el ministre va destacar que «creiem en la inclusió, que tothom es mantingui socialitzat al màxim i siguin partícips de la societat». «Això beneficia tant els joves amb dificultats com els que no en tenen», va afegir.
La ministra Ferrer va recordar que, ara per ara, «no hi ha llista d’espera» per a la residència l’Albó, on hi viuen 33 persones, tot i que hi ha capacitat per a unes 36. Amb les obres de millora es guanyaran algunes places. «És un servei necessari i de molta qualitat», va subratllar.
 
TOTES LES ETAPES VITALS / L’EENSM ofereix serveis que cobreixen totes les etapes de la vida d’una persona amb discapacitat intel·lectual, moltes de les quals també pateixen de disfuncions motores. Des del servei Impuls, que estimula els infants de 0 a 6 anys, fins a la residència l’Albó, on poden viure, i el Taller Xeridell i el programa Agentas els permet treballar. A més, també existeixen pisos pont que permeten comprovar si un usuari pot acollir-se al programa Vida Independent. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT