PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra presideix el CTP durant l’aprovació del programa territorial

La primera convocatòria per presentar les idees es preveu fer entre setembre i octubre

Per ESTEFANIA GRACIA

Mapa del territori del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya França Andorra 2014-2020.
Mapa del territori del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya França Andorra 2014-2020. | Govern Andorra
Andorra ha participat de primera mà en el Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA) del període 2014-2020, ja no només en la seva participació sinó també en la seva aprovació, doncs com afirma Pere Roquet, el secretari general de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), entitat encarregada de gestionar el programa, «estem molt contents i satisfets d’haver estat en la presidència del CTP en el moment en la UE ha aprovat el programa, a més, és un càrrec que estàvem buscant des del 2013». I és que el lloc de presidència del CTP va rotant cada dos anys, i aquest període 2014-2015, Andorra n’ocupa el càrrec. On el Ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, n’és el president, i el Secretari General de l’Organisme Andorrà de Cooperació Transfrontera, Pere Roquet, actua com a secretari general. El 29 d’octubre, però, es realitzarà el Consell Plenari del CTP i finalitzarà la presidència del Principat, doncs aquesta passarà a mans d’Aquitània, França. 
 
El programa POCTEFA suposa una ajuda financera a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de 189 milions d’euros pels prop de 15 milions d’habitants que hi ha al territori fronterer. Gràcies a aquest, els actors interessats podran presentar els seus projectes relacionats amb els principis i eixos del programa. On una de les claus, és la inversió en innovació i competitivitat, l’aposta per l’ús sostenible dels recursos locals i l’adaptació al canvi climàtic, entre d’altres. 
Pel que fa a Andorra, encara no tenen projectes del tot finalitzats per poder presentar, «doncs ara és un període de valoració, estem sospesant les diferents idees», però si «podem dir que els projectes van en l’àmbit del medi ambient, de la comunicació de carreteres i transport, i també alguns per millorar el tema dels riscos d’allau o de caigudes de pedres» ha aclarit Roquet. 
 
 La primera convocatòria per presentar els projectes, però, serà cap a finals de setembre-principis d’octubre On els socis interessats, tindran un o dos mesos per presentar les idees, i el Comitè Decisori, serà l’encarregat d’escollir els projectes que més s’adeqüin als criteris del programa, com que siguin «plans transfronterers, que siguin viables i que tinguin bons resultats per a la zona afectada, a més de que siguin perdurables, doncs un cop acabat el projecte, aquest ha de seguir tenint un bon rendiment. Però sobretot, que entri dins dels cinc eixos del programa», ha afirmat la responsable de comunicació del programa, Cristina Igoa.  
 
Aquesta, és la cinquena edició del POCTEFA, doncs la Comissió Europea fa anys que crea aquest programes, i en l’edició passada, la de 2007-2013, es van aprovar un total de 152 projectes. Entre aquests, en destaca l’Observatori Pirenaic de Canvi Climàtic (OPCC), doncs Andorra també hi va participar, i actualment, gràcies a aquest projecte, es pot realitzar un seguiment i comprendre millor el fenomen del canvi climàtic, així com realitzar estudis e iniciar una reflexió per identificar les accions necessàries per limitar els impactes i adaptar-se als seus efectes. 
El POCTEFA s’emmarca dins de le s prioritats recollides en l’estratègia Europa 2020 i els seus tres models complementaris de creixement; un denominat ‘desenvolupament intel·ligent’, un altre ‘desenvolupament sostenible’ i un tercer ‘desenvolupament integrador’.
 
ANTECEDENTS / Igoa ha comenta que es va redactar un primer programa «seguint els criteris de la Unió Europea» (UE), i després d’un any treballant sobre aquests,«es va presentar al Comitè Europeu el passat setembre». Però la UE hi va fer algunes objeccions i recomanacions i no el va acabar d’acceptar. «Llavors, varem agafar tots els canvis que s’ens recomanava i el passat maig es va tornar a presentar». I finalment, el projecte va ser aprovat per la Comissió Europea el passat 19 de maig. 
 
CTP / Com ha afirmat Igoa, fa 32 anys que existeix la Comunitat de Treball dels Pirineus, però només ha estat l’Autoritat de Gestió del POCTEFA en dos ocasions, en el període 2007-2013 i en l’actual, 2014-2020. Aquest, a més, està format per vuit regions; tres franceses (Aquitaine, Midi-Pyrénées i Languedoc-Rousillon), Catalunya, Navarra i Euskadi, Aragó, i Andorra. 
La CTP té com a principal objectiu contribuir al desenvolupament del massís pirenaic tenint en compte el seus reptes, preservant la seva riquesa i fomentant la cooperació territorial, i en particular, la cooperació transfronterera. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT