• La innovació de posar Lima en la punta dura vint minuts i Koldo haurà de fer més canvis per la sanció a Silva

RAFA MORA // ENVIAT ESPECIAL
EREVAN

20101012204208485
Ildefons Lima protegeix la pilota en una acció d’atac del combinat tricolor defensat per Yura Movsisyan, ahir a l’Estadi la República d’Erevan.Foto:REUTERS / Tigran Mehrabyan
Koldo va complir ahir amb el sorprenent canvi que havia anunciat dilluns. Lima, que tornava després d’un partit de sanció, va agafar el lloc en la punta de Sebas Gómez, tot i que el davanter va endarrerir la seva posició per darrere del fins ahir central de la selecció. A la defensa, llavors, Vales, Silva i a les bandes Escura i Bernaus, continuaven tenint tota la confiança del seleccionador. L’aposta, però, no va sortir bé i el resultat en contra de 2-0 va obligar Koldo a tornar als origens, tot i que de nou amb novetats. Lima va baixar al seu lloc habitual, Sebas Gómez va recuperar la punta, mentre que Vales, que deixava el seu lloc a Lima, va ser la segona línia d’atac per darrere de Sebas. Al final del partit, amb 4-0 en contra, el tècnic parlava de què, amb Lima al darrere d’inici, el resultat no hagués variat molt, vist el ritme dels armenis. Potser sí, però la sorpresa no va venir en el resultat, sinó en l’onze. Era el quart partit de la classifficació per a l’Eurocopa 2012, i la quarta derrota, també aquesta molt cara, perquè Fernando Silva es perdrà el pròxim matx, al Principat contra Eslovàquia el 26 de març, per sanció, en veure ahir una altra groga. Potser també hi hagi sorpreses.
Amb el 2-0, Koldo va buscar controlar la situació, ja que amb Armènia totalment llançada a l’atac, el partit no pintava bé. Amb tot, el mitjapunta Marcos Pizzelli va continuar fent la seva donant pilotes als seus davanters i obrint el camp quan havia de fer-ho. La defensa andorrana intentava lluitar contra ell, però també contra les càrregues ofensives de Yura Movsisyan, Edgar Manucharyan, Henrikh Mkhitayran i Gevorg Ghazaryan, els quatre homes que van fer patir de valent la línia defensiva andorrana, ahir poc ajustada. I és que el matx va començar malament amb una rematada de cap de Movsisyan en el primer minut. L’esglai va servir per enfortir Armènia i tancar el sentiment d’Andorra, la qual va rebre el primer gol just dos minuts més tard, quan Ghazaryan va agafar la directa sense que ningú l’aturés, per fer el primer amb un xut llunyà al pal llarg de Gomes, que tot i l’estirada no va poder fer res. Aquest va ser el gol mil en la història d’Armènia. L’alegria local contrastava amb el cop que havia rebut Andorra. Lima continuava en la punta, i la defensa tricolor també era la mateixa de l’inici. Als quatre minuts, l’allau armeni va continuar amb una pilota que Bernaus va rebutjar a córner quan ja es cantava el gol. Era el minut 7, just abans que arribés l’única rematada d’Andorra de la primera part, després d’una falta en què Lima va enviar la pilota rasa a les mans d’un inèdit Berezovski. Al quart d’hora, Movsisyan va treure un xut que Gomes va aturar en un primer temps, però la continuïtat va ser de Mkhitaryan, que va posar el 2-0. Amb la tensió pel gol, un minut més tard Silva va haver de treure una pilota sota pals, amb Gomes batut. La pressió en atac d’Armènia va obligar llavors Koldo a variar la seva idea inicial, i Lima va tornar a la defensa als vint minus de joc. No va durar més la prova.
La calma va arribar a la tricolor amb alguna internada per les bandes, com la combinació per l’esquerre de Lima, que va sortir amb la pilota controlada des del darrere, amb Sebas i aquest amb Bernaus, però la defensa armènia ho va aturar. Armènia llavors va respondre amb una jugada de Pizzelli, però Gomes va estar atent per sortir ràpid a taponar el xut i enviar la pilota a córner. Amb tot, el 3-0 va arribar als 32 minuts. Hovsepyan va marxar per la dreta i Bernaus el va intentar frenar, però encara el capità armeni va centrar des de la línia de fons perquè Movsisyan marquésen des del primer pal. Koldo s’ho mirava i va tornar a moure l’equip, amb Cristian i Sergio Moreno canviant-se de banda. La primera part entrava en la recta final, i només Gomes va haver d’intervenir en una rematada de Mkhitaryan que va parar en dos temps després d’una magistral estirada.
A LA REPRESA, POCA COSA / En la represa, Koldo va canviar un Moreno ahir una mica perdut en la seva banda i va fer entrar Manolo Jiménez. El canvi de cromos va servir per donar-li un mica més d’estabilitat al centre del camp andorrà, però si Armènia volia complicar-li la vida a Andorra, ho podia fer de la mateixa manera. El joc ofensiu dels locals passava de nou per un Pizzelli que es mostrava als seus companys com la millor arma per superar la intensitat defensiva andorrana que, per altra part, anava a menys segons passaven els minuts. El gol de Pizzelli, el 4-0, amb xut llunyà i creuat, va sentenciar un duel que estava acabat des del minut 3, quan l’1-0. A partir de la diana de Pizzelli, el matx va decaure per part armènia, mentre que Andorra lluitava per intentar sortir a l’atac. Alguns córners i sobretot la qualitat de Sebas Gómez per barallar-se amb tothom a dalt, van ser les notes destacades d’un partit que estava fet. Ara toca pensar en el pròxim rival, també dur: Eslovàquia, al març. Silva no serà a la defensa. Lima, potser ara sí, surti d’inci al seu lloc habitual.