PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Smith sí que ho va dir: «L’any passat vam assenyalar la nostra inquietud»

La declaració es pot veure en l’enllaç https://youtu.be/j2aPNwxlp-w a partir del minut 57

Per RAFA MORA

Una captura d’imatge del video penjat en Youtube en què Smith assegura què es va comunicar a Andorra.
Una captura d’imatge del video penjat en Youtube en què Smith assegura què es va comunicar a Andorra. | EL PERIÒDIC
Anton Smith, conseller d’Afers Econòmics de l’Ambaixada dels Estats Units a Espanya, sí va afirmar que el Govern d’Andorra havia estat avisat feia un any de la mala praxi que s’estava duent a terme per part d’algunes entitats financeres andorranes, però que com que no van rebre cap resposta de les institucions, finalment van actuar mitjançant la nota del FinCEN del passat mes de març. Així ho demostra el vídeo al complet de la conferència d’Smith durant el Fòrum Internacional antiblanqueig de capitals d’Ausbanc (Associació d’Usuaris de Serveis Bancaris), celebrat el passat mes d’abril a Espanya.

Al vídeo es veu a Hermenegildo García, director de Comunicació i i Relacions Institucionals d’Ausbanc presentant Anton Smith com a expert en assumptes econòmics de l’ambaixada nord-americana, en una conferència d’una hora de duració de les diverses que es van oferir aquell dia –el passat 22 d’abril– amb motiu del Fòrum sobre antiblanqueig de capitals. Durant la seva exposició, Smith ofereix un discurs llegit, en anglès, i després s’obre el torn de preguntes, i és aquí, ja amb un castellà perfectament entenedor, quan gairebé al final l’expert afirma: «L’any passat hem assenyalat la nostra inquietud amb un informe oficial dirigint l’atenció de les autoritats a algunes errades identificades per Moneyval, per Fatf –Financial Action Task Force– en l’actuació del sistema allà», en referència a Andorra. Així mateix, Smith continua amb un atac directe a les autoritats andorranes, per manca d’actuació tot i els avisos de les nord-americanes: «No diré que no es van donar compte, però sí que no han actuat amb la fluïdesa que esperàvem, i per això hem agafat el ‘martell’ al final».

El vídeo, a Youtube / El vídeo amb la conferència d’Anton Smith es pot veure íntegre en l’enllaç https://youtu.be/j2aPNwxlp-w / però en cas de voler anar directament a la declaració sobre Andorra i l’actuació del Govern, llavors s’ha d’avançar al minut 57, quan parla dels avisos que Estats Units va fer i que no van ser escoltats per les autoritats andorranes.

Bon desig per als clients de BPA / Així mateix, durant la seva intervenció Smith té unes paraules per als afectats per la intervenció que la nota de la FinCEN va provocar, això és per als clients de Banca Privada d’Andorra:  «Espero que l’activitat dels que tenen comptes legítims allà puguin seguir sense un gran impacte negatiu». En tot cas, el conseller d’Afers Econòmics de l’Ambaixada dels Estats Units a Espanya va assegurar també en el seu discurs final que el que «alguns» feien «dins del banc i fora del banc era una amenaça per al nostre sistema».

L’origen de la notícia / Les declaracions d’Smith van tenir una primera repercussió pública arrel que el mitjà de comunicació Economia Digital se’n feia ressó a través de la seva pàgina web. Aquest rotatiu, en tenir-ne accés a aquesta informació, va intentar posar-se en contacte amb l’Ambaixada nord-americana en la capital espanyola, però sense èxit. En tot cas, la validesa de les declaracions estava fora de dubte, i ara es demostra amb el vídeo que eren certes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT