PUBLICITAT

Andorra la Vella

Cinca afirma que només van rebre «qüestions genèriques»

El ministre diu que en els últims anys l’única comunicació va ser l’agost passat, resposta al setembre

Per RAFA MORA

El portaveu del Govern, ahir a la tarda durant la seva compareixença posterior al Consell de Ministres.
El portaveu del Govern, ahir a la tarda durant la seva compareixença posterior al Consell de Ministres. | TONY LARA
Jordi Cinca no va negar ahir l’existència de les declaracions d’Anton Smith, conseller d’Afers Econòmics de l’Ambaixada dels Estats Units a Espanya, referent als avisos que havia rebut Andorra de les autoritats nord-americanes en l’últim any, però sí les va posar en dubte. Segons el ministre portaveu del Govern, les autoritats competents andorranes no van rebre «cap  notificació, cap, ni del FinCEN ni de cap autoritat americana, en relació a BPA, de cap mena». Ara bé, aquesta contundència es va rebaixar quan va reconèixer que el passat agost van acollir una «comunicació verbal fent referència a qüestions genèriques de blanqueig de diners» segons les 48 recomanacions que en el seu moment va fer Moneyval.

La resposta a aquestes «qüestions genèriques» es va enviar «al setembre», segons Cinca, que va dir ahir que el gran problema que es va detectar era que els grans moviments de diners eren «en efectiu», i que per tant això impedia un major control. «Ens van dir que Andorra tenia un recorregut de millora important», va comentar Cinca ahir durant de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Arran d’això, que ja venia d’un informe del 2012, hi va haver una modificació en la tardor del 2013, segons va justificar ahir Cinca, que incloïa «l’obligació que les sortides i entrades d’efectiu fossin declarades en la frontera». «Era», va assegurar, «una exigència insistent».

Respecte a les paraules d’Smith, que assegurava que Andorra va ser avisada i que en no complir amb les expectatives americanes va decidir actuar mitjançant la nota del FinCEN, Cinca va dir que se sentia «incapaç de dir si són mentida»: «Només em remeto als fets, i no hi ha cap advertiment a aquesta entitat ni a cap altra, només una nota d’agost del 2014, i no hi ha més notes». En tot cas, respecte a Smith va dir que «si hi ha més, ho haurà d’explicar», afegint que el Govern «no pot comentar les conferències i les preguntes de les conferències, sinó que els fets són els fets». Ara bé, de seguida va utilitzar un discurs més suau amb Estats Units, del qual va dir que és un «país amic» i «col·laborador».

Així mateix, Cinca va descartar de totes totes una comunicació per part de l’INAF o l’UIF, «perquè només comuniquen amb els seus homònims a través d’un protocol.

Ho rebran els grups parlamentaris / Cinca va anunciar que, «saltant-nos la lògica de les relacions diplomàtiques», i com ja van fer exposant els detalls en la passada sessió del Consell General, ara enviaran també als grups parlamentaris tant l’informe que van rebre a l’agost del 2014 com la resposta que es va enviar des del Govern durant el setembre, perquè en tinguin constància totes les formacions polítiques representades al Consell.

Atac a SDP: «Ja sabem els interessos» / Socialdemocràcia i Progrés continuava aquesta setmana demanant explicacions pel cas de les declaracions d’Anton Smith, i Cinca ahir responia amb bala: «Els interessos d’SDP són els que són, i són tan evidents que no cal que jo els expliciti aquí». El ministre va insistir en què «des de fa dies» nota, al seu entendre «que hi ha uns quants que tot el que hi és BPA ho aprofitem per traure rendibilitat política».

«Si vam anar a veure els coprínceps...» / Cinca va recordar ahir que el Govern va tenir un contacte confidencial des dels Estats Units abans de comunicar l’existència de la informació de la nota del FinCEN, i que es va seguir el protocol de respecte al que els van demanar des dels EUA. Així mateix, va explicar que quan es va visitar els coprínceps se’ls va dir el que anava a succeir el dia 10, i per tant també es va explicar als grups parlamentaris perquè «si expliques que has anat a veure els coprínceps, expliques a què vas», va insistir.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT