PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ajuda per als pacients ingressats a l’hospital per deixar el tabac

Ferrer anuncia un tractament que es podria oferir a 900 persones, la majoria del col·lectiu més jove

Per JOSEP ROMERO

Burgués i Ferrer, ahir durant la presentació de la campanya a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Burgués i Ferrer, ahir durant la presentació de la campanya a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | TONY LARA
L’Hospital de Merixtell posarà en marxa en les properes setmanes un conjunt d’accions destinades a què els pacients ingressats deixin l’hàbit de fumar a través de diferents tipus de tractaments que van des dels psicològics, els farmacològics passant per l’aplicació de xiclets o pegats de nicotina, entre d’altres. L’anunci es va fer coincidint ahir amb la inauguració d’un nou espai sense fum just davant de l’esplanada de l’entrada principal del recinte sanitari i que va comptar amb la presència de la ministra de Salut i Benestar, Rosa Ferrer i del director del SAAS, Lluís Burgués. 
 
Així d’aquesta manera només hi haurà una única zona a Meritxell en la que es podrà fumar, concretament ho podran fer els pacients atesos a la Unitat de Conductes Addictives, l’UCA, que són addictes a qualsevol tipus de substàncies o activitats.
Burgués va explicar que, malgrat que encara no hi ha cap data concreta per encetar el nou programa antitabac entre els pacients ingressats, s’ha quantificat entre 80.000 i 100.000 euros el cost de la seva implementació, del qual es podrien beneficiar anualment una tercera part dels hospitalitzats. En concret segons els seus càlculs el tractament es podria oferir a 900 persones, de les quals, la majoria són joves. El centre registra anualment una mitjana d’uns 5.000 ingressos. 
 
UCA/ Tot i que la l’UCA és actualment l’espai hospitalari que només permet als seus pacients poder fumar, la seva coordinadora clínica, Angelina Santolària, va indicar que la unitat està duent a terme programes per esquivar l’hàbit del fum a l’igual que el es pretén implantar a l’hospital. El percentatge d’èxit entre els pacients oscil·la aquí en xifres que es situen entre el 35 i 40% a l’any.
Santolària va assegurar que el tractament «sempre s’ha d’adaptar a la persona i, en principi, està donant molt bons resultats». 
Ferrer va manifestar que «cal seguir fent campanyes per reforçar i conscienciar de la necessitat de deixar l’hàbit de fumar». En aquesta mateix línia va explicar que tot i que «s’han de continuar amb les accions de conscienciació» són cada vegada més les persones que eviten fumar en espais on hi està prohibit, sobretot en els parcs infantils. Ferrer, a més, va valorar positivament el nivell de compliment actual de la llei del 2012 que prohibeix fumar en els edificis públics, en els mitjans de transport col·lectiu de passatgers i els particulars de l’administració pública o de les entitats parapúbliques, en els establiments privats i en les zones de treball, amb excepció de les sales per a fumadors que s’hagin habilitat.
 
ESPAI SENSE FUM/ L’estrena ahir de la nova senyalització dels espais exteriors sense fum de l’hospital es va fer coincidir amb la celebració diumenge vinent del Dia Internacional sense Fum. La senyalització que porta com a lema ‘Espai sense fum. Ajuda’ns a complir-lo’ va acompanyat de dos imatges: un arbre de la vida amb unes branques que simbolitzen els pulmons i una altra, la flor de la grandalla que simbolitza Andorra. 
L’acció és fruit d’un concurs d’idees que es va convocar a finals de l’any passat entre el mateix personal de l’hospital. A principis d’aquest any un jurat, integrat també per membres dels treballadors, va atorgar un premi de 300 euros a Miriam Carmona, de l’UCA. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT