PUBLICITAT

Pallars Jussà

La Unesco declara el cel del Pallars com un destí turístic

l'atrònom Xavier Palau presenta l’audiovisual ‘el cel fosc del pallars’

Per EL PERIÒDIC

Presentació del nou audiovisual de l’epicentre a càrrec de l’astrònom Xavier Palau.
Presentació del nou audiovisual de l’epicentre a càrrec de l’astrònom Xavier Palau. | EL PERIÒDIC
L’astrònom trempolí, Xavier Palau, va presentar ahir al matí a la sala d’actes de l’Epicentre, l’audiovisual ‘el cel fosc del pallars’ una obra col·lectiva realitzada per un grup de persones vinculades amb el territori. Aquesta recopilació, vol posar en valor un patrimoni natural més del Pallars Jussà: el seu cel. Declarat recentment per la Fundació Starlight de la Unesco un destí turístic privilegiat per a l’observació astronòmica. 
 
El director de l’Observatori Astronòmic del Montsec (situat al municipi de Sant Esteve de la Sarga), Ignasi Ribas, va fer una presentació de l’equipament i de les tasques científiques i d’investigació que s’hi realitzen, a banda de la divulgació. Els assistents van poder veure imatges aconseguides amb el telescopi Joan Oró, el més gran i avançat de Catalunya. 
 
A més, l’Epicentre es va emplenar d‘unes 130 persones per gaudir de l’espectacle de la natura. Els ponents van destacat que el Pallars «té un dels millors cels del món i si la gent ho coneix i ho gestiona bé pot ser un impuls pel turisme». A més Palau va comentar que la iniciativa «ha estat molt celebrada» i permet «mostrar i donar a conèixer meravelles de la natura que tenim ben aprop». I l’audiovisual complementarà el nou espai que segons els col·laboradors de l’obra, es tracta d’una nova zona «on podreu gaudir de l’espectacle del cel nocturn del Pallars».
 
Per la seva part, el President del Consell Comarcal del Pallars Jussà va destacar durant la presentació la feina altruista d’aquest col·lectiu de persones apassionades per l’astronomia i el territori.
 
Segons els pròpis habitants de la zona, aquest audiovisual «reforçarà l’espai dedicat a la nit del Pallars ubicat a la planta primera dins la torre de l’antiga muralla». 
 
Antecedents / Recenment, la Fundació Starlight (Unesco) va declarar sis municipis del Pallar Jussà com a Destí Turístic i Reserva Starlight, reconeixent-ne la qualitat del cel com un dels patrimonis naturals privilegiats per a l’observació astronòmica. Segons Ribas, aquesta qualitat va fer possible la instal·lació ,al cim de la Corona del Montsec d’Ares, de l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM), on si ubica el telescopi Joan Oró amb el que es va fer la recopilació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT