PUBLICITAT

El 72% de les aigües superficials són de bona o excel·lent qualitat

Imatge del riu Gran Valira, en un tram d’Andorra la Vella. .
Imatge del riu Gran Valira, en un tram d’Andorra la Vella. . | Àlex Lara
Segons les dades obtingudes a través de les estacions depuradores d’aigües residuals ubicades arreu del Principat, el 72% de les aigües superficials del país tenen una qualitat entre bona o excel·lent. L’objectiu, comú en un marc europeu endinsat en la iniciativa medi ambiental Horitzó 2020, és que, en cinc anys, el percentatge global d’aquest bé se situï en l’excel·lència. «L’objectiu és factible; l’any passat es van acabar de construir totes les infraestructures de depuració necessàries» per eradicar els 50 punts d’abocament que, segons còmputs dels diferents òrgans comunals i del departament de Medi Ambient del Govern encara existeixen. Així ho va explicar el director de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, en una presentació dels indicadors d’aquest àmbit ahir al matí. Segons Rosell, el Pla de sanejament encetat el passat 1996 ha desplegat totes les mesures aconsellades a nivell continental per a la millora de la qualitat de les aigües superficials.
 
Aquestes dades van sortir a la llum coincidint amb la setmana del medi ambient que s’engegava amb l’inici del mes de juny i que finalitzarà el proper divendres, en que se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient, sota el lema «Set mil milions de somnis. Un sol planeta. Consumeix amb moderació». És per aquest motiu pel que l’àrea governamental dedicada a aquest àmbit ha preparat pels propers dies activitats com la projecció de La Teoría del Todo el proper dijous a les 20 hores. L’esdeveniment tindrà lloc als cinemes Illa Carlemany i l’entrada serà gratuïta (limitada per l’aforament de la sala), prèvia reserva amb el Centre Andorra Sostenible. D’altra banda, el proper dia 5 de juny, el Complex Esportiu i Sociocultural d’Encamp acollirà el 5è Fòrum d’Escoles Verdes d’Andorra, «al que estan convidades a adherir-se totes les escoles del Principat», tal com va informar el director de Sostenibilitat. En l’actualitat, un 38% dels alumnes assisteixen a un d’aquests centres educatius.
 
Gestió de residus/ Marc Rossell va exposar la satisfacció del Govern per l’èxit de la campanya per augmentar la recollida d’envasos, que va assolir l’any passat el 98% dels seus objectius. No obstant, durant el mateix període, el 47% de les fraccions de paper, cartró, vidre i envasos encara es llencen als contenidors per a residus sòlids urbans. Encara es troba lluny la meta de conscienciació de la societat sobre la importància del reciclatge. 
 
Canvi climàtic/ «Andorra va entregar el primer informe bianual sobre la seva adaptació al canvi climàtic el desembre de 2014», va comunicar Rossell. Aquest document, lliurat a les Nacions Unides per exposar l’inventari de les emissions de gasos d’efecte hivernacle produïdes al país, també presenta les mesures empreses per convatre-les.
 
Les darreres xifres mediambientals fetes públiques ahir, guarden relació amb la qualitat acústica i la de l’aire. Ambdues han progressat adequadament els darrers anys, situant-se al voltant del 90% les estacions d’aquestes xarxes que compleixen els objectius de qualitat fixats i amb previsió d’assolir també l’excel·lència els propers cinc anys.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT