PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Cau un segon veneçolà per la seva implicació en el cas BPA

Richard José Cammarano va ser localitzat dissabte a l’aeroport de Maiquetía

Per EL PERIÒDIC

Edifici de la Fiscalia de Veneçuela
Edifici de la Fiscalia de Veneçuela | ANA
Després que el 15 de maig l’ex cap de la Divisió de Drogues de la policia científica de Veneçuela (CICPC) entre el 2005 i el 2006, Norman Puerta, es lliurés a les autoritats del país; aquest dissabte la policia va detenir un altre dels presumptes implicats en el cas BPA a l’aeroport de Maiquetía. Segons informa l’ANA,  fent-se resó de la informació que publica El Nacional, Richard José Cammarano Jaimes es disposava a agafar un avió per viatjar cap a Portugal amb l’exmagistrada del TSJ, Miriam Morandy; l’assistent d’aquesta, Tibisay Pachecho; i un funcionari del Saime Maiquetía. Cammarano Jaimes estava requerit per un delicte de tràfic internacional de drogues i apareix amb Puerta i cinc persones més en la causa oberta el 2010 per un presumpte delicte de blanqueig de capitals a través de Banca Privada d’Andorra. 
Cammarano i Puerta són, per ara, els dos únics detinguts d’aquest grup de veneçolans assenyalats per la legitimació d’1,4 milions de dòlars, dels aproximadament 4 milions que el Departament del Tresor dels Estats Units considera que funcionaris del país van blanquejar a través de BPA. En aquest cas, el detingut és considerat per diversos mitjans del país llatinoamericà com a narcotraficant i hauria estat presentat davant del Tribunal 31 de Control encara que estava sol·licitat pels jutjats 12 i 22 per un delicte de tràfic internacional de drogues, arran del decomís d’1,2 tonelades de cocaïna en una propietat a Prados del Este.  El mitjà Tal Cual indica que «Cammarano Jaimes també apareix anomenat en l’expedient elaborat pel Ministeri Públic veneçolà el 2010, amb relació al cas de blanqueig de diners a Banca Privada de Andorra. En aquest hi estan involucrats el comissari Norman Danilo Puerta Valera (detingut la setmana passada) i dos assessors del ministre de Finances que tenien passaports diplomàtics: Tulio Antonio Hernández Fernández (amb antecedents per tràfic d’heroïna) i Gabriel Ignacio Gil Yánez (que va estar pres per intent de robatori d’una aeronau).  
Mentrestant, Puerta espera judici en una cel·la de la Brigada d’Accions Especials de la CICPC, però abans de presentar-se a la Fiscalia va divulgar una declaració a través de Twitter. Manté que a dos dels imputats, Tulio Hernández i Gabriel Gil, els va conèixer el mateix dia de 2006 en què va ser per primera vegada a l’oficina de BPA del Centre Comercial Ciudad Tamanaco, quan li van presentar als operadors l’entitat financera al país, Antonio Salvador Lozano i Mariela Prieto González. 
La informació d’El Nacional recull que Andorra i Veneçuela coneixien que Hernández i Gil tenien passaports diplomàtics i que s’identificaven com a assessors del Ministeri de Finances veneçolà, com consta en l’expedient instruït per les autoritats andorranes. Puerta, però, ho nega i assegura que és una campanya més de descrèdit cap a la seva persona. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT