PUBLICITAT

Barcelona

S’inicien les obres de reforma de la Casa Vicens de Gaudí

MoraBanc és l’entitat propietària de l’edifici que serà un museu

Per EL PERIÒDIC

La façana de la casa Vicens, al carrer de les Carolines de Barcelona.
La façana de la casa Vicens, al carrer de les Carolines de Barcelona. | ÁLVARO MONGE
La Casa Vicens es podrà visitar a finals del 2016 o a principis del 2017. L’immoble modernista, dissenyat per Antoni Gaudí, és propietat de l’entitat bancària MoraBanc, que el va comprar l’any passat a la família Herrero-Jover. Les obres de remodelació de la Casa Vicens ja han començat i s’allargaran un parell d’anys, fins que pugui obrir les portes reconvertida en una casa museu. A partir d’aleshores, totes les obres de Gaudí catalogades per la Unesco seran visitables.
 
La Casa Vicens va ser el primer encàrrec important que va rebre Gaudí després de llicenciar-se a l’Escola Provincial d’Arquitectura de Barcelona, el 1883. L’empresari Manuel Vicens i Montaner va encarregar una casa d’estiueig que es va acabar de construir el 1888. La casa està recoberta de totxo i ceràmica vidrada amb influències àrabs i medievals i hi predominen línies i angles rectes. La Casa Vicens va ser declarada monument històric i artístic l’any 1969 per l’Estat espanyol i patrimoni de la humanitat per la Unesco l’any 2005. 
 
El projecte de restauració inclou els 1.200 metres quadrats de l’immoble, format per quatre plantes i un jardí, situat al carrer de les Carolines del barri de Gràcia de Barcelona. El projecte de remodelació ha estat adjudicat als despatxos d’arquitectura de José Antonio Martínez Lapeña, Elías Torres i David García, amb una àmplia experiència en intervencions en patrimoni i, concretament, en obra de Gaudí (el parc Güell, l’escola Baldiri i Reixac, el tornaveu de la catedral de Palma). 
Del projecte museogràfic se n’encarrega Jordi Falgàs, que ha elaborat la proposta museològica i supervisarà i implementarà la museografia. A més, també s’encarrega del seguiment de la reforma i de la restauració d’objectes i obres d’art que afecti la museologia. Falgàs és director de la Fundació Rafel Masó de Girona i ha treballat a The Cleveland Museum of Art i a la Fundació Gala-Salvador Dalí. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT