Reykjavík

No hi ha podi però sí rècord d’Andorra

Pol Arias debuta en uns Jocs als 200 metres esquena i rebaixa en 4 dècimes l’antiga plusmarca

La sortida dels 200 metres masculins esquena amb Arias al carrer 3, ahir al Laugardalslaug Aquatic Center. | GASS
La primera jornada de natació al Laugardalslaug Aquatic Center no descartava que acabés amb algun podi tricolor. No va caure, però sí un rècord d’Andorra. Va ser de Pol Arias als 200 metres esquena, esborrant del mapa una plusmarca que no queia des de feia 16 anys.

La jove promesa de la natació tricolor no va haver de fer front a la sèrie classificatòria. Final directa amb set nedadors, passades les 19.30 hores d’Andorra. Quatre el superaven en marca, com així es va complir a la piscina. Arias va acabar cinquè, molt lluny, a uns cinc segons, de les medalles. També a tres segons del quart classificat, que li va servir de llebre per acabar amb una marca de 2.13,08 que suposa un nou rècord d’Andorra. D’enorme mèrit, ja que no només supera l’antic en 35 centèsimes sinó que ha acabat amb l’única plusmarca nacional que quedava del segle XX a la categoria sènior masculina en piscina de 50 metres. Era de Santi Deu, que va aturar el crono en 2.13,43 el 26 de maig del 1999 als Jocs de Liechtenstein. Un  gran ritme en els segons 100 metres ho va fer possible, tot i que l’andorrà estava en terra de ningú, amb distància entre el grup capdavanter i els dos últims classificats.

El podi el van copar els favorits segons les marques de cadacun d’ells: Jean-François Schneiders (Luxemburg) va guanyar amb un temps de 2.05,41, segon el xipriota Sebastian Konnaris a 43 centèsimes i tercer va ser l’islandès Kristinn Thorarinsson, tres segons més tard.
El director tècnic, Sergi Rayo, sabia que Arias havia aconseguit plusmarca, però amb tot va indicar: «No tenia cap opció de medalla i per a mi ha fet un resultat correcte», va indicar.

200 ESQUENA PER VEURE EL NIVELL

Mònica Ramírez també va fer els 200 esquena, però més com una estratègia que per buscar un bon resultat. La nedadora del CN Mediterrani fa uns dos anys que no neda aquesta disciplina en una competició i tot i així va quedar quarta. Amb tot, massa lluny, a cinc segons, del tercer calaix del podi. Tenia una marca de 2.20,39 que era la tercera millor de les set participants que hi havia –també amb final directa–, però no equivalia a la realitat actual: «Volíem veure les rivals perquè avui en els 100 esquena tornarà a trobar-se-les. No preteníem més que això», indica el director tècnic. El temps final va ser de 2.28,64. Primer i segon lloc per a les germanes islandeses Eyglo Osk i Johanna Gerda Gustafsdottir i tercer per a la luxemburguesa Eline van den Bossche.
Ramírez també va disputar els 100 lliures, prova més adhient a les seves característiques. És aquí on manegava alguna opció. Al matí va salvar el tall per poc menys d’un segon. Passaven vuit a la final i Ramírez va acabar setena amb un temps de 59,79. Suficient. El més curiós és que en la final va ser com un rellotge i va aturar el crono en un 59,71. Evidentment aquest temps li va tornar a reportar el setè lloc de nou per davant de la luxemburguesa Christiana Angelidis. El calaix més alt del podi va ser per a la luxemburguesa Julie Meynen i Islàndia va ocupar els altres dos, el segon per a Bryndis Run Hansen i Ingibjoerg Kristin Jonsdottir. «Aquesta era l’última final de la jornada, amb menys de mitja hora de marge respecte dels 200 esquena i arribava ja cansada», va argumentar Sergi Rayo.

MMP DE TUDÓ ALS 100 LLIURES

En la jornada matinal de classificatòries dels 100 lliures també hi havia en competició la jove Nàdia Tudó. Ella, però no va poder classificar-se per a les finals. La llàstima és que va ser onzena i es va quedar fora per tan sols 17 centèsimes. Molt més a prop de l’esperat. Tot i així la gran carrera que va fer li va donar un petit premi: millor marca personal. Va aturar el crono en un 1.00.47 i tenia 1.03,29.

AVUI 400 LLIURES I 100 ESQUENA

La segona jornada al Laugardalslaug Aquatic Center comptarà amb Tudó en busca de la millor marca personal als 400 lliures (4.50), amb Arias lluitant per una plaça en el podi en els en la mateixa prova i amb Ramírez en els 100 esquena lluitant per baixar la seva marca d’1.03.79, que seria rècord d’Andorra, o qui sap si fins i tot donar la sorpresa i penjar-se un bronze.